A Washingtonban szolgálatot teljesítő külföldiek közül leginkább a szerb és a montenegrói diplomaták fizetik ki rendesen a parkolási bírságokat – számolt be az Egyesült Államokban dolgozó külügyi megbízottjainak jogkövető magatartásáról hétfőn a szerbiai tömegtájékoztatás.

Az átlagos amerikai állampolgárokhoz hasonlóan a diplomaták is kötelesek kifizetni a szabálytalan parkolásért, gyorshajtásért vagy a piros lámpán való áthaladásért kirótt büntetést, ám a külügyi képviseleteken dolgozók ezt általában elmulasztják.

Az NBC amerikai televízió felmérése szerint az Egyesült Államok fővárosában küldetésüket teljesítő diplomaták közül a szerbek és a montenegróiak fizetik ki a “leglelkesebben” a büntetéseket, mindössze nyolc tartozásuk van 1035 dollár értékben.

Washingtoni felmérések szerint a legtöbb bírságot a kameruniak halmozták fel, ők összesen 317 esetben nem fizettek büntetést, így 25 ezer dollárral tartoznak a hatóságoknak.

A mauritániai diplomaták sem tolakodnak, amikor fizetni kellene a közlekedési vétségekért, ők több mint 17 ezer dolláros tartozással az adósok listájának második helyén állnak. A tartozásokat halmozók dobogójának harmadik helyén Nigéria áll, ők csak valamivel több mint 11 ezer dollárral maradtak adósok.

A balkáni országok közül a horvát diplomaták “felejtik el” a leggyakrabban befizetni a bírság összegét, őket Szlovénia, Macedónia és Bosznia-Hercegovina külügyi dolgozói követik.

A tartozásokat a diplomaták 2002. január 1. és 2013. július 31. között halmozták fel, Szerbia és Montenegró pedig még közösen, Jugoszláviaként szerepel a listán.

A washingtoni rendőrség szerint az amerikai polgárokhoz hasonlóan a diplomaták 78 százaléka fizeti be a kiszabott bírságot.