Nem minősül gyógyszernek az elektromos (e-) cigarettákhoz használt nikotintartalmú folyadék, ezért nem lehet korlátozni az ilyen folyadékot tartalmazó termékek forgalmazását – mondta ki a münsteri közigazgatási felsőbíróság (OVG) egy keddi ítéletében.

A német bíróság döntése szerint az e-cigarettákhoz használt nikotintartalmú termékekre nem vonatkoznak a leszokást segítő nikotintartalmú készítményekre – például nikotintapaszra – vonatkozó szabályok, amelyek alapján a termékek forgalmazásához egészségügyi hatósági engedély szükséges, és bizonyos nikotintartalom felett orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszernek minősülnek.

Az e-cigarettákhoz használt nikotintartalmú folyadékok rendeltetése a nikotinéhség csökkentése és az élvezetszerzés, nem pedig a dohányzásról leszokás elősegítése, továbbá nincsen gyógyászati, terápiás hatásuk, és nincs rájuk vonatkozó adagolási előírás sem, ezért nem minősíthetők gyógyszernek – mondta a bíróság elnöke az ítélet ismertetésekor.

A döntés alapján az e-cigaretta és a készülékhez használt patronok és folyadékok kereskedelme nem korlátozható és nem büntethető.

A münsteri bírói testület három ügyet összevonva tárgyalt. Ezekben a Wuppertal városi önkormányzat, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, valamint a német szövetségi állam alapvetően azt akarta elérni, hogy gyógyszerként sorolják be a nikotintartalmú folyadékokat. Ez hosszadalmas engedélyezési eljárást tenne szükségessé, és gyógyszertárakra korlátozná a termékek forgalmazását. A bíróság mindhárom ügyben elutasította ezt a törekvést.

A wuppertali önkormányzat egy üzlet tulajdonosának akarta megtiltani az e-cigaretták forgalmazását, arra hivatkozva, hogy a készülékek gyógyszerként besorolandó anyaggal működnek. A helyi közigazgatási bíróság a városvezetés érveit fogadta el, a kereskedő fellebbezett.

Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi egészségügyi minisztérium 2011-ben azzal a figyelmeztetéssel fordult a nyilvánossághoz, hogy a nikotintartalmú folyadék gyógyszer, amelynek forgalmazását az egészségügyi hatóság nem engedélyezte, ezért jogsértő a kereskedés az ilyen termékekkel. Egy kereskedő a felhívás miatt bírósághoz fordult, és az ügy végül a münsteri OVG-hez került.

Két gyártó a szövetségi gyógyszer- és egészségügyi termék intézet (BfArM) szakvéleményét támadta meg bíróságon, amely szerint az e-cigarettákhoz használt egyes szerek gyógyszertani hatást fejtenek ki, vagyis nem élvezeti szerek, hanem gyógyszerek, a használatukhoz szükséges e-cigaretta készülék pedig gyógyászati termék. A kölni közigazgatási bíróság a gyártók álláspontjára helyezkedett, miszerint az e-cigaretta élvezeti szer, az intézet pedig fellebbezett, ezért az ügy OVG elé került.