Az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jogként való elismerése érdekében fogtak össze magyar kezdeményezésre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendes üléséhez kapcsolódó rendezvényen Genfben – mondta el az esemény helyszínéről Szabó Marcel zöldombudsman telefonon.

“Azért álltunk ki, hogy mindenkinek legyen elérhető és megfizethető ivóvíz és szennyvízelvezetés az otthonában” – mondta a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó magyar biztoshelyettes.

A másik fontos célkitűzés, hogy a vízbázisok hasznosítása ne veszélyeztesse a jövő nemzedékek ivóvízellátását – tette hozzá.

Az ENSZ székházában kormányzati és civil szervezetek képviselőinek részvételével megtartott rendezvényt 12 ország, köztük Hollandia, Portugália és Lengyelország támogatta, kezdeményezője és szervezője pedig a magyar ombudsmani hivatal és a genfi székhelyű Waterlex elnevezésű nemzetközi szervezet volt.

Szabó Marcel elmondta: 2000-ben az ENSZ 189 tagállama vállalt kötelezettséget arra, hogy felével csökkentik azoknak a számát, akik nem tudnak tartósan egészséges ivóvízhez jutni. A svájci városban pénteken megtartott rendezvény részben az eddig megtett lépések eredményességét vizsgálta, részben pedig a tagállamok kormányzati szervein keresztül szeretné elérni, hogy a világszervezetben 2015 után központi témává váljon a víz kérdése.

Áder János köztársasági elnök tavalyi kezdeményezése nyomán idén októberben Adj esélyt a jövőnek címmel nemzetközi Víz világtalálkozót rendeznek az ENSZ égisze alatt Budapesten.

Szabó Marcel kifejtette: az ivóvíz biztosítása szolgáltatássá, üzletté, jól jövedelmező iparággá vált az utóbbi évtizedekben, aminek veszélyes következménye a pazarlás, az ivóvízbázisok felelőtlen használata, szennyezése. Szakemberek, civil környezetvédők és egyre inkább a kormányzatok is felismerik, hogy mindez már nem csupán a fejletlen, szegény országok problémája, de globális fenyegetés. Ezért az üzleti érdekek egyoldalú érvényesítésével szemben egyfelől a mai nemzedéken belül minden ember számára alapvető jogként kell biztosítani az ivóvízhez való hozzáférést, másrészt pedig törekedni kell arra, hogy ne tegyük tönkre a Föld jövő nemzedékek számára is nélkülözhetetlen ivóvízkincsét.

Magyarországnak jelentős ivóvízbázisai vannak, ezek megóvása kiemelkedő nemzeti érdek. Ugyanakkor az ivóvíz nem tekinthető pusztán árunak, amelyhez csak az juthat hozzá, aki képes fizetni érte. Sajnos Magyarországon is előfordul, hogy a megfelelő jövedelemmel nem rendelkezők nem jutnak hozzá a szükséges ivóvízhez – mondta a biztoshelyettes. Szerinte elfogadhatatlan, ami Ózdon történt, a közkutak elzárása, illetve csökkentett üzemeltetése.

Az ivóvízhez jutás nem lehet csak pénzkérdés – hangsúlyozta Szabó Marcel. Hozzátette: az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának 2005-ös irányelve az ivóvízhez való jogot vitathatatlan emberi jognak minősítette, és felszólította a tagállamokat, hogy az ivóvíz biztosítása ne legyen üzleti kérdés, hanem váljon mindenki által hozzáférhető, emberi jogon alapuló szolgáltatássá.