A „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás” a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését biztosítja. Ennek része az úgynevezett gyermekmeghallgató szobák kialakítása, ahol a 14 év alatti kiskorúak meghallgatása speciális, az ő igényeik szerint kialakított környezetben zajlik. Az Országos Bírósági Hivatal éppen ezért célul tűzte ki, hogy 2014. december 31-éig minden hét főnél nagyobb létszámú bírósági épületben gyermekmeghallgató szobákat alakítson ki.

Az Országos Bírósági Hivatal célul tűzte ki – a tavaly, illetve idén meghirdetett „Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás” program keretén belül -, hogy 2014. december 31-éig minden hét főnél nagyobb létszámú bírósági épületben – a gyermekek számára a kíméletes meghallgatást elősegítő – gyermekmeghallgató szobákat alakítson ki.

Az elmúlt időszakban már az ország több nagyvárosában alakult ki együttműködés a bíróságok és a rendőrségek között. Annak érdekében, hogy a rendőrkapitányságok épületében kialakított gyermekmeghallgató szobákat a bíróságok is használhassák kiskorúak meghallgatására. A büntető ügyeken túl a családjogi és polgári peres ügyekben is egyre nagyobb számban merül fel ugyanis az igény egy kifejezetten a kiskorú védelmét szolgáló helyiség biztosítására – a bírósági épületeken belül is.

Az országban eddig a húszból már tíz törvényszék illetékességi területén létezik valamilyen megoldás, akár saját, megfelelően átalakított helyiség, akár (három helyen) a rendőrségi meghallgató szoba használatával.

A Budapest Környéki Törvényszék épületében 2013. július 10-én került átadásra az újonnan kialakított helyiség, amelyet a Fővárosi Törvényszék is igénybe vehet. 2013. április 30. óta a Pécsi Járásbíróság épületében is – a Pécsi Törvényszék illetékességi területéhez tartozóan – átadták a meghallgató szobát, a Győri Törvényszéken „Baba-mama szobát” alakítottak ki, a Kaposvári Törvényszéken – továbbá a Fonyódi Járásbíróságon is – az úgynevezett tanúszobát használják gyermekmeghallgató szobaként is, amelynek korszerűsítését még idén tervezi a bíróság. A Gyulai Törvényszék területén, a törvényszéken és a Békéscsabai Járásbíróságon játszószobát alakítottak ki, és a további illetékességi területeken pedig gyermekmeghallgató sarkokat. A Debreceni Törvényszék új épületében pedig már tervezett a gyermekmeghallgató szoba kialakítása is.

A további bírósági épületekben azonban ezen helyiségek vagy „sarkok” még nem kerültek kialakításra.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiírt pályázat éppen ezt a hiányt szorgalmazza pótolni. A pályázatra a központi bírósági költségvetési keret is rendelkezésre áll.

Az eddig kialakított gyermekmeghallgató szobákról és sarkokról készült fotókat a program keretein belül kialakított gyermekközpontú igazságszolgáltatás oldalon megtekinthetőek