Várhatóan novemberben kerül az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának részvételével készít az igazságügyi tárca a kiskorúak káros médiatartalmaktól való védelme érdekében – erről Koltay András, a médiatanács tagja beszélt szerdán A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra című konferencián, Balatonalmádiban.

Koltay András elmondta: a több jogszabályon is változtató salátatörvény célja a többi között az internetes szűrőprogramok terjedésének elősegítése, valamint annak elérése, hogy a közintézményekben csak szűrt tartalmakhoz férjenek hozzá a gyermekek.

A változtatás létrehozná a Gyermekvédelmi Média-kerekasztalt – közölte a médiatanács tagja -, egy olyan testületet, amelyben a hatóság képviselői mellett a civil szervezetek és a médiaszolgáltatók is helyet kapnának.

A tervezet része a világhálón elérhető tartalmak korhatári besorolásának jelzésére vonatkozó előírás, a kiskorúakra veszélyes anyagok kötelező jelzése.

A videojátékokat is – a borítón elhelyezett – korhatári besorolással kellene ellátni, az üzleteknek pedig ügyelniük kellene arra, hogy túl fiataloknak ne adják el a besorolással rendelkező játékokat. Bár a műsorújságokban már fel kell tüntetni a műsorok besorolását, ezt a jövőben várhatóan az elektronikus kalauzokban is szerepeltetni kell – mondta Koltay András.

Kollarik Tamás médiatanácstag a Magyar Média Mecenatúra program működéséről számolt be. Hangsúlyozta: annak fontos célja a gyermekeknek szánt értékes műsorok készítésének támogatása.

A filmekre szánt évi mintegy 1,5 milliárd forintnyi keretösszegből eddig 250 új film készítését indította el a pályázat, ebből harminckettő animációs mű, amelyekre együttesen 283 millió forintot fordított a médiatanács.