Nemzetközi döntőbírósági pert nyert Csehország a német ECE Group pénzügyi beruházó társaság ellen Párizsban – közölte a prágai pénzügyminisztérium honlapján.

Az ECE 1,8 milliárd koronás kártérítést követelt azért, mert a cseh állam állítólag törvénytelenül megakadályozta beruházását, egy új kereskedelmi központ felépítését az észak-csehországi Liberecben.

“A nemzetközi döntőbíróság Párizsban úgy döntött, hogy a Cseh Köztársaság semmilyen módon nem sértette meg a beruházások védelméről kötött cseh-német megállapodást, és a kártérítési követelést teljes egészében elutasította. A beruházót ugyanakkor arra kötelezte, hogy a Cseh Köztársaságnak térítse meg a perrel kapcsolatos kiadásait” – olvasható a honlapon.

A cseh ipari minisztérium annak alapján döntött a tervezett építkezésről szóló városi döntés megszüntetéséről, hogy a holland Multi Developement társaság nehezményezte, hogy kizárása a pályázatból szabálytalan volt.

A cseh pénzügyminisztérium szerint még mintegy kilenc döntőbírósági eljárás van folyamatban Csehország ellen, amelyekben a követelések összesített értéke mintegy 20 milliárd korona.

A nemzetközi döntőbírósági perek többsége a kilencvenes évek elején megkötött, a cseh állam számára kedvezőtlen szerződések következménye. Az eddigi perek többségét a cseh állam megnyerte.