Indokolatlanul tartóztatták le 2007-ben egy moszkvai tiltakozáson hatóságok Garri Kaszparovot és társait, akiknek megsértették a tisztességes eljáráshoz és a gyülekezés szabadságához fűződő jogaikat – mondta ki csütörtöki ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az egyelőre nem jogerős döntés értelmében az orosz államnak 10 ezer euró, mintegy 3 millió forint kártérítést kell fizetnie Kaszparovnak és két másik letartóztatott tiltakozónak, öt további ellenzékinek pedig fejenként 4 ezer euró nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság, valamint 10 500 euró perköltség megtérítésére kötelezte Oroszországot.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a nyolc ember letartóztatása aránytalan intézkedés volt a közrend fenntartása szempontjából, a letartóztatást követő eljárásban nem kaptak olyan védelmet, hogy a procedúra tisztességesnek legyen nevezhető, a bíróság a többi között például elutasította, hogy a tiltakozók által kért szemtanúkat is meghallgassa.

A bíróság arra is kitért, hogy a tiltakozók közül hármat az utcán fogtak el a rendőrök, miközben a hatóságok által engedélyezett ellenzéki megmozdulás helyszínére tartottak, öten pedig azt mondták, “éppen ott voltak ugyan”, amikor elfogták őket, de nem állt szándékukban részt venni az ellenzéki megmozduláson.

A strasbourgi emberi jogi bíróság dokumentumai szerint az illetékes orosz bíróság még aznap elmarasztalta őket a tiltakozásokra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt, mondván: engedély nélküli tüntetést akartak tartani ott, ahol elfogták őket. Meghallgatásukon mindannyian kétségbe vonták a rendőrök tanúvallomását, mert szerintük nem úgy, nem ott és nem akkor vették őket őrizetbe, amikor a rendőrök állították, ezt szemtanúkkal is alá akarták támasztani, de erre a bíróság nem volt kíváncsi, arra hivatkozva, hogy a vádakat kellő bizonyíték támasztja alá. Egyiküket, Andrej Toropovot emellett úgy hallgatták ki, hogy ügyvédje jelen sem volt – közli a strasbourgi bíróság, amely arra is kitér, hogy az orosz igazságszolgáltatás mindegyik tiltakozó fellebbezési kérelmét kivétel nélkül elutasította.