Rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük a Kaposvári Egyetem hallgatóinak és oktatóinak. Az október elsejétől hatályos rendelkezést az intézmény ERT honlapján tették közzé.

Az “irányadó öltözködési szabályokról” kiadott utasítás kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek – olvasható a rektori utasításban. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

A rendelkezés szerint hétköznapi viseletként a férfiaknak inget vagy galléros pólót, hosszú nadrágot és az öltözethez illő zárt cipőt, nőknek szoknya vagy nadrág, blúz vagy szolid felső az előírás. Vizsgákon, vagy hivatalos rendezvényeken a férfiaknak sötét öltöny, világos ing, klasszikus nyakkendő, sötét zokni, barna vagy fekete öv, az öltözékhez illő zárt, sötét cipő, a nőknek elegáns szoknya, nadrág vagy kosztüm, világos blúz és harisnya, valamint az alkalomhoz illő zárt cipő az előírás.

A hallgatók számára előírt öltözék mindössze annyiban tér el az előbbiektől, hogy a férfiaknak nem írják elő, hogy a póló galléros legyen, és a zárt cipőnek sem kell az öltözékhez illőnek lennie.

A rektori utasításban mindenkire kötelező érvényű szabályozásként az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet), a tiszta, vasalt öltözék, mint “alapvető elvárás” szerepel, továbbá az a nyomatékosan megfogalmazott kitétel, miszerint “kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát”.

Az egyetemi öltözködési kódex a meleg napokra vonatkozóan némi engedményt tesz azzal, hogy a “nyári időszakban természetesen el lehet tekinteni a férfiaknál a zakó, illetve nyakkendő, nők esetén a harisnya, zárt cipő viselésétől”.

“Az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után” – olvasható a dokumentum záró rendelkezésében, mely sem az ellenőrzés mikéntjéről, sem annak konkrét következményéről nem tartalmaz információt, ha valaki eltér az előírás szerinti öltözetet viselésétől.

A rendelet ellen a Facebookon jövő hétre tüntetést szerveznek. Azt kérik, aki nem ért egyet a rektori utasítással, menjen strandpapucsban és törölközőben az egyetemre.