A zártkerteknél is előírja a földvédelmi szabályok alkalmazását, de mentesíti ez alól a belterületi ingatlanokat és az erdőket a földvédelmi törvény hétfőn a parlamentben elfogadott módosítása.

A változtatást a vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte, elfogadását az összes frakció támogatta, a Demokratikus Koalíció hat független képviselője nemmel voksolt, a Párbeszéd Magyarországért független képviselői Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkárral együtt tartózkodtak.

A jogszabály a zártkerti ingatlanoknál a hasznosítási kötelezettség elmulasztására vonatkozóan külön szabályokat vezet be. E szerint az önkormányzat a hasznosítatlan zártkerti ingatlanokat kijelölheti a szociális földprogramban, illetve közfoglalkoztatási programban való részvételre, ha a hasznosításról szóló felszólítások eredménytelenek voltak.

A módosítás újraszabályozza a termőföld újrahasznosítását és pontosítja a földvédelmi szakhatósági eljárást.

Az alaptörvénnyel összhangban azt is kimondja, hogy a termőföldkészletek védelme alapvető követelmény az ásványi nyersanyagok kitermelésekor.

Újdonság, hogy a jövőben a kormány havária esetén rendeletben határozza meg a termőföldben bekövetkezett kár megtérítésének részletes szabályait.

A változtatások novembertől lépnek hatályba.