A korábbi gyakorlattal szemben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) földgáz rendszerhasználati díjakról szóló rendelete nem engedi meg, hogy az energiaszolgáltatók a jövőben a fogyasztókra áthárítsák a lopásokból és az általuk működtetett rendszerek műszaki állapotából fakadó energiaveszteséget.

A hivatal felhívja a figyelmet a MEKH elnökének a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent, a földgáz rendszerhasználati díjakról szóló rendeletére, amely – a hivatal által elvégzett alapos költségvizsgálatot követően – rendelkezik arról, hogy mely költségek tekinthetők indokoltnak, vagyis a szolgáltatók milyen költségelemeket építhetnek be a felhasználók rendszerhasználati díjaiba.

Korábban a lakossági és nem lakossági fogyasztók fizették a gázszolgáltatók lopásból, illetve az általuk működtetett rendszerek műszaki állapotából fakadó energiaveszteségét. A jövőben a hivatal nem engedi, hogy a szolgáltatók ezt a veszteségüket áthárítsák a felhasználókra – hangsúlyozza a MEKH.