Öt ország hatóságai az európai bűnüldöző szervek közreműködésével sikeresen felszámolták azt a nemzetközi hálózatot, amely az egyik legdrágább francia bormárka, a Romanée-Conti hamisítására és kereskedelmére specializálódott.

A nyomozás a múlt év végén indult, miután az eredeti Romanée-Conti borokat forgalmazó cég panaszt nyújtott be a francia hatóságoknál. A márkát nem véletlenül hamisította a bűnbanda, hiszen boraik rendkívül értékesek, egyetlen palackért a 2009-es évjáratból 9500 eurót is elkérnek a kereskedelmi forgalomban. A francia rendőri szerv és a környezetvédelemért és közegészségügyért felelős kormányzati szerv által kezdett vizsgálathoz Olaszország, Németország, Ciprus és Hollandia hatóságai is csatlakoztak. Az olasz hatóságok összesen 20 magánházat, illetve vállalati épületek kutattak át, és 7 gyanúsított személyt előállítottak, közülük kettőt előzetes letartóztatásba helyeztek. A vallomásokból, a cégek dokumentumaiból, valamint a bankszámlákból kiderült, hogy a szálak Oroszországba, Hongkongba, Svájcba, valamint Belize-be vezetnek.

Az október 16-ai akciót az Europol és az Eurojust segítségével levezénylő nemzeti hatóságok a sikeres akcióval megmutatták, hogy eredményes az együttműködés a társszervezeteik között. Az Eurojust az akcióban egy koordináló központ felállításával, valamint a kölcsönös jogi együttműködésben való segítségnyújtással és két egyeztető megbeszélés lebonyolításával vállalt fontos szerepet, amelyek révén a partnerek megtervezhették az együttes fellépést. Az Europol pedig a részvevők rendelkezésére bocsátotta mobil irodai egységét is, valamint az akció eredményeként indított büntetőeljárásokat is nyomon követi majd.