Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, hogy a kormány közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthet egyes vállalati fúziókat, amelyek így a Gazdasági Versenyhivatal engedélye nélkül is megvalósulhatnak.

A képviselők 277 igen szavazattal, 43 nem ellenében hagyták jóvá a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló jogszabály módosítását, amelyet a fideszes Bencsik János és Koszorús László kezdeményezett. A kormánypártok mellett a Jobbik is támogatta a változtatást, az MSZP és az LMP képviselői nemmel szavaztak.

A döntés alapján a kormány különösen a munkahelyek megőrzésére és az ellátás biztonságára hivatkozva minősíthet nemzetstratégiai jelentőségűvé vállalati összefonódásokat. Az előterjesztők azt is megengedték volna, hogy a kormány egy ágazat nemzetközi versenyképességének megerősítése érdekében hagyjon jóvá fúziókat, ám az ugyancsak fideszes Román István módosító indítványa megszüntette ezt a lehetőséget.

A benyújtók indoklásukban hangsúlyozták, hogy javaslatuk nem érinti az Európai Bizottság fúziók engedélyezésére vonatkozó jogkörét.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.