Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magánszemélyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Az új jogszabály 2014. január elsején lépne hatályba, amikor lejár a külföldi magánszemélyek földvásárlására hirdetett hétéves moratórium, amelyről Románia 2007-es csatlakozásakor állapodott meg az Európai Unióval.

A szaktárca honlapján közvitára bocsátott tervezet szerint január elsejétől csak a mezőgazdasági képzettséggel rendelkező, vagy legalább öt éve földműveléssel foglalkozó román és uniós állampolgárok vásárolhatnak termőföldet Romániában.

Az adott földterület bérlőinek, a településen élő 40 év alatti földműveseknek, a szomszédos parcellák tulajdonosainak és az államnak is elővásárlási joga lesz. Az államhatár 10 kilométeres szomszédságában található földeket csak a védelmi minisztérium jóváhagyásával lehet majd eladni.

Az eladási ajánlatot az illető települések polgármesteri hivatalainál kell bejelenteni, az áruba bocsátott földterületek adásvételét pedig egy a miniszterelnöki hivatal alárendeltségébe tartozó országos hatóság fogja felügyelni.

Romániában jelenleg is birtokolhatnak termőföldet külföldiek az országban bejegyzett cégeiken keresztül. A román sajtó szerint több mint 700 ezer hektárnyi termőföld van külföldi vállalkozások tulajdonában, ami csaknem 8 százalékát teszi ki az ország több mint 9 millió hektárnyi megművelt földterületének. A Hotnews.ro portál úgy tudja, hogy Románia az első helyen áll az Európai Unióban a külföldi tulajdonban lévő termőföld arányát tekintve.