Az Alkotmánybíróság (Ab) a Kúria indítványára megsemmisítette a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvény egyes rendelkezéseit és kimondta, hogy lehet fellebbezni az ilyen eljárásban született egyezség ellen – derül ki a Magyar Közlönyben pénteken közzétett határozatból.

A támadott törvényi rendelkezés szerint, ha a helyi önkormányzat ellen folyó adósságrendezési eljárásban kötött egyezség megfelel a törvényben meghatározott feltételeknek, akkor a bíróság az adósságrendezési eljárást végzéssel befejezi, további jogorvoslatnak pedig nincs helye.

Az indítványozó kúriai tanács szerint azonban ez a szabályozás aránytalanul korlátozza az egyezséghez hozzá nem járuló hitelezők jogorvoslathoz való jogát.

Az Ab határozatában megállapította, hogy a vitatott rendelkezés alaptörvény-ellenes, ezért annak egy részét 2013. december 31-i hatállyal, egy részét pedig a határozat kihirdetésének napjával, azaz péntektől megsemmisítette. Ez a törvényhely az indítványozó kúriai tanács előtt folyamatban levő ügyben sem alkalmazható.

Az Ab rámutatott: az érintett törvény hatálya alá tartozó adósságrendezési eljárás keretében az eljárást befejező bírói végzés elleni fellebbezés teljes kizárása a jogorvoslathoz való jog aránytalan mértékű sérelmét idézi elő.

A 15 tagú testület ezt a határozatát egyhangúlag, különvélemény nélkül hozta meg.