A kínai igazságszolgáltatási rendszer reformjának részeként kötelező lesz a jövőben a bíróságoknak nyilvánosságra hozni ítéleteiket. Az erről szóló rendeletet a kínai legfelsőbb bíróság csütörtökön tette közzé.

A jövő év elejével életbe lépő szabályozás az igazságszolgáltatás összes szintjére vonatkozik, így több mint háromezer szervet érint. A rendelkezés értelmében a bíróságok a hatályba lépést követően hét napon belül kötelesek az ítéleteket az interneten közzétenni, így azok bárki számára elérhetővé válnak. Az iratokon a peres felek valódi nevét is fel kell tüntetni, a bűnügyek áldozataiét és szemtanúikét viszont nem – áll a szabályozásban.

A nemzetbiztonsági esetek, a kisebb bűnügyek és a megegyezéssel zárult perek dokumentumait a jövőben sem teszik közzé. Az említett kategóriákba nem tartozó, de különlegesnek ítélt esetekben a bíróságok a nyilvánosságra hozatal alól felmentést kérhetnek, ehhez írásos indoklás szükséges. A felmentést a legfelsőbb bíróságnak kell engedélyeznie.

Csou Csiang, a legfelsőbb bíróság elnöke csütörtökön “óriási lépésnek” minősítette a rendeletet, mely “előzmény nélküli” a kínai igazságszolgáltatás történetében. A rendszert sokszor érte bírálat az átláthatóság teljes hiánya miatt, melyen a szabályozás változtathat.

A rendszer reformjáról a kínai kormány a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának november eleji harmadik plénumán határozott.