A nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló európai uniós rendelet számos kötelezettséget ír elő a piaci szereplőknek annak érdekében, hogy az energetikai társaságok működése követhetőbb és átláthatóbb legyen, ezek betartását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogja vizsgálni.

A hivatal hétfőn közleményben tájékoztatott arról, hogy a múlt héten négynapos fórumot tartott a piaci szereplők számára, hogy fel tudjanak készülni a jogszabály jövőben kiteljesedő alkalmazására, a résztvevők segítséget kaptak a szabályozás gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban.

Az Országgyűlés az idén ősszel fogadta el az uniós rendelet hazai végrehajtását megteremtő törvénymódosításokat. A szabályozás hasonló a pénzpiacokon már régebb óta hatályban lévő uniós szabályozáshoz, amely tiltja a bennfentes információk alapján történő kereskedelmet, illetve a piaci manipulációt.

A közlemény idézi Nyikos Attilát, az MEKH elnökhelyettesét, aki kifejtette: a piaci visszaélések, a bennfentes kereskedelem, a piaci manipuláció kivizsgálása, megakadályozása és szankcionálása a tiszta versenyt, végső soron a fogyasztók érdekeit szolgálja. A hivatal új jogkörének köszönhetően képes kiszűrni a visszaéléseket, ideértve a külföldről indítottakat vagy a külföldre irányulókat is, és szükséges esetben bírságot szabhat ki.

A bírság arányos lesz a visszaéléssel elért jogtalan haszonnal, valamint a fogyasztóknak okozott kár nagyságával, összege esetenként elérheti akár az 500 millió forintot is.

A piaci szereplőknek az uniós és hazai jogszabályok értelmében regisztrációs, adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségük van. A bennfentes információikat a HUPX Zrt. erre a célra kialakított platformján kell közzétenniük 2014. január 1-jétől – áll a közleményben.