Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter pénteken a washingtoni kongresszusban átvette a Lantos Emberi Jogok-díjat. A Lantos Alapítvány díját korábban megkapta a dalai láma és Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és Csen Kuang-cseng kínai emberi jogi aktivista is.

“Proklamációja, miszerint “a nők jogai emberi jogok”, megváltoztatta azt, ahogyan a világ az emberi jogokról gondolkodik és oly módon nyitotta meg a kapukat a nők előtt ahogyan azt csak Hillary Clinton tudta” – írta méltatásában Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány elnöke, a néhai Tom Lantos magyar származású amerikai képviselő lánya.

A pénteki díjátadó szertartáson mások mellett jelen volt Annette Lantos, Tom Lantosnak, a képviselőház külügyi bizottsága demokrata párti elnökének özvegye, Tomicah Tillemann, az amerikai külügyminiszter civil társadalomért és fejlődő demokráciákért felelős főtanácsadója, Lantos unokája, Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter és Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár.

A szertartáson Clinton, akit sokan a Demokrata Párt potenciális elnökjelöltjének tartanak, méltató szavakkal emlékezetett meg Lantosról és a csütörtökön elhunyt volt dél-afrikai elnökről, Nelson Mandeláról. Az emberbaráti tevékenységéről ismert Hillary Clinton 19 elismerésben részesült, amióta elhagyta az amerikai külügyminisztériumot.

A díj névadója, Tom Lantos a holokauszt egyetlen olyan túlélője volt, akit az amerikai képviselőház tagjává választottak.