Fogvatartotti zárkahelyiséget rendeztek be a volt veszprémi várbörtön műemléki épületében, ahol ma a törvényszék működik. Az egykori börtönéletet bemutató helyiséget diákok is látogathatják – közölte a Veszprémi Törvényszék a honlapján.

A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel együttműködve rendezték be a zárkát. A helyiségben olyan tárgyakat helyeztek el, amelyeket a 10 évvel ezelőtt bezárt börtön “lakói” is használtak annak idején – tették hozzá.

A Veszprémi Törvényszék tervezi, hogy a közeljövőben az egykori börtönéletet bemutató újabb helyiséget is kialakítanak az épületben.

A törvényszék a berendezett zárka megtekintését a Nyitott bíróságok program keretében, előre egyeztetett időpontban lehetővé teszi a középiskolások számára – áll a közleményben.

A korabeli adatok szerint a veszprémi várban található épület már 1653-ban várbörtönként működött. A következő száz évben a korábbi egy cella mellé még kettő épült, ettől kezdve a fennmaradt iratok már börtönökről szólnak. Lipót császár rendelete alapján Veszprém végvárjellege 1715-ben megszűnt, ettől kezdve megyeszékhelyként funkcionált. A későbbi dokumentumok már megyei börtönként említik az épületrészt és 1887-től a királyi törvényszék is itt kapott helyet. Ezt 1905-ben lebontották és a hozzá tartozó telket kibővítve új törvényszéki épületet emeltek.