Több bírósági ítéletet is hamisított ügyészségi megkeresések miatt egy ügyben a Nagykanizsai Járásbíróság írnoka, aki ellen a napokban emeltek vádat – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

Pirger Csaba közölte: a Nagykanizsai Városi Ügyészség 2012 áprilisában fellebbezést nyújtott be egy két nappal korábban hozott, egy férfi bűnösségét megállapító ítélet ellen, de az írnok nem csatolta ezt az iratot az aktához. A bíróságon 2005 óta dolgozó 47 éves nő az ügyészség későbbi megkereséseire több hamis ítéletet készített és más bírósági iratokat is hamisított, hogy leplezze a hibáját.

Miután az áprilisi fellebbezés sorsáról az ügyészség nem kapott értesítést, júniusban írásban kért tájékoztatást a bíróságról. A leírói munkakörben dolgozó bírósági írnok válaszként egy hamis, indoklás nélküli ítéletet készített, amire még azt is felvezette, hogy az még májusban jogerőssé vált.

Az ügyészség írásban jelezte, hogy a fellebbezése miatt nem válhatott jogerőssé az ítélet, mire az írnok az eredeti iratokat is eltüntette. Ezután a Zalaegerszegi Törvényszék nevére egy újabb hamis ítéletet kreált, amely szerint másodfokon is jóváhagyták a korábbi ítéletet.

Az iratok eltüntetését az írnok azzal próbálta leplezni, hogy hamis megkeresést készített, amely szerint az ügy aktáit a Marcali Járásbíróság elkérte, illetve arra is dokumentumot hamisított, hogy a papírokat a nagykanizsai bíróság meg is küldte.

H-né N. Andreát az ügyészség folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, és ügyében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.