Az elmúlt években Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a nagykereskedelmi energiapiacokon való részvétel iránt. A Wolf Theiss energiajogi csoportja a térségben számos engedélyezési eljárást bonyolított le a villamosenergia és földgáz piacon, és most erről a témáról egy átfogó útmutatót jelentetett meg „Wolf Theiss Guide: A villamosenergia és gáz nagykereskedelemi tevékenységek engedélyezése Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában” címmel.

A legnagyobb kihívást gyakran éppen az jelenti, hogy miként lehet segíteni az ügyfeleket abban, hogy kiismerjék magukat a jogszabályok útvesztőjében. A Wolf Theiss most megjelenő, ingyenesen, elektronikus formában is elérhető könyve abból a célból készült, hogy széles körű ismerteteket nyújtson e területen az érintettek számára. A kiadvány a nagykereskedelmi tevékenységek engedélyezésének legfontosabb szabályozási ismérveiről gyakorlati útmutatót kíván nyújtani mindazon 13 országban, ahol a Wolf Theiss jelen van, azaz: Albániában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában.

Mivel a Wolf Theiss az egyetlen olyan jogi iroda, amely a közép-kelet-európai és délkelet-európai térségre összpontosítja energiajogi tevékenységét, speciális tudással rendelkezik a szabályozási kérdések területén, ideértve a belföldi és nemzetközi energiapiacokra vonatkozó széleskörű szakértelmet és ismereteket, melyekre a számos közép-, kelet és délkelet európai projektben való részvételéből származó tapasztalatai folytán tett szert.

Faludi Zoltán, a Wolf Theiss Partnere, aki a budapesti iroda és a cégen belül az energiajogi praxis vezetője, hangsúlyozta: “Egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan szakértők iránt, akik a határokon átnyúló energiakereskedelemmel kapcsolatban tanácsadást nyújtanak a közép-kelet- és délkelet-európai régióban. A szabályok régión átívelő összefoglaló gyűjteménye elsőként nyújt eligazítást a piaci szereplőknek, ügyfeleinknek ahhoz, hogy a kereskedelmi tevékenységeik során történő hatékony tájékozódáshoz felismerjék a lényeges kérdéseket, és hogy milyen körben van szükségük a tanácsadók segítségére. Ezért írtuk ezt a könyvet.”

A könyv mind a 13 ország tekintetében vezetői összefoglalót ad az alkalmazandó szabályozási-engedélyezési keretekről. Ezen kívül áttekintést nyújt a belső energiapiac helyzetéről az Európai Unióban és ismerteti a régió fizikai nagykereskedelmi piacaira való belépés feltételrendszerét.

A nagykereskedelmi tevékenységek folytatásához például Magyarországon egyrészt csupán egyetlen engedélyt szükséges beszerezni a nemzeti szabályozó hatóságtól, ugyanakkor egy svájci társaság közvetlenül nem kérvényezhet és birtokolhat nagykereskedelmi engedélyt, hiszen csak az EU/EGT valamely tagországában bejegyzett társaságok jogosultak igénybe venni az egyszerűsített engedélyezési eljárást és szerezhetnek nagykereskedelmi engedélyt közvetlenül, helyi társaság közbeiktatása nélkül. Másrészt a lengyel törvények alapján például Svájc privilegizált joghatóságnak minősül és a svájci társaságok közvetlenül is, ugyanazon feltételek mellett folytathatnak nagykereskedelmi tevékenységeket, mint bármely más, az EU/EGT valamely tagországában bejegyzett társaság. Ehhez azonban három különböző engedélyt szükséges beszerezniük.

A Wolf Theiss a jogszabályi keretek gyorsabb áttekintését elősegítendő készítette el a Wolf Theiss Guide: A Villamosenergia és Gáz Nagykereskedelmi Tevékenység Engedélyezése Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa 13 Joghatóságában c. kiadványt, mely tartalmazza az egyes nemzetek jogi és szabályozási kereteinek minden olyan aspektusát, mely a fizikai nagykereskedelmi energiapiacokra való belépésre irányadó.

A Guide ingyenesen letölthető itt.