A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre kiemelten ellenőrzi az előfizetők jogait védő szabályok érvényesülését az elektronikus hírközlés és a postai ágazat területén – tájékoztatott az NMHH.

A hatóság 2014. évi felügyeleti tervének témái között szerepel továbbá a piaci verseny erősítése érdekében egyes jelentős piaci erejű szolgáltatókra kirótt kötelezettségek teljesítése, amelynek célja, hogy könnyebben jelenhessenek meg új, versenyképes árú szolgáltatások a piacon, növelve az előfizetők választási lehetőségeit.

A hatóság jövőre átfogóan ellenőrzi többek között a vezetékes és mobiltelefon, az internet, a kábeles és műholdas televíziós szolgáltatásokkal kapcsolatban bejelentett hibák kezelését a szolgáltatóknál, valamint az emelt díjas szolgáltatásokra vonatkozó nyilvántartási, tájékoztatási és panaszkezelési szabályok betartását.

Az előfizetők érdekeit védő fontos szabály az is, hogy amennyiben a szolgáltató alapvető kötelezettségeinek nem, vagy nem határidőben tesz eleget, akkor az előfizetőnek kötbért köteles fizetni. Jövőre a Hatóság átfogóan fogja ellenőrizni, hogy e kötelezettségüknek a szolgáltatók valóban eleget is tesznek-e.

Ugyancsak kiemelt figyelmet kapnak a szolgáltatók által kezdeményezett kétoldalú szerződésmódosítások. A már megkötött előfizetői szerződések csak akkor változtathatók ilyen módon, ha a szolgáltató által javasolt módosítást a másik fél, azaz az előfizető kellő időben megismerhette, az elfogadásról döntést hozhatott, és ezt a döntését egyértelműen jelezte is a szolgáltatónak. Fontos az is, hogy amennyiben az előfizető a szolgáltató által javasolt módosítást nem fogadja el, akkor a szerződése nem szűnik meg, hanem a korábbi feltételekkel marad hatályban.

A postai szolgáltatások területén a legfontosabb feladat annak vizsgálata, hogy a piacon működő szolgáltatók a tavaly elfogadott új postatörvényben előírt módon a hatósági nyilvántartásba bejelentkeztek-e, illetve működésük során megfelelnek-e a nyilvántartásba vételkor felvállalt követelményeknek. A postai szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszok kezelését szintén ellenőrizni fogja az NMHH 2014-ben.