A szellemi tulajdonjogot sértő áruk miatti eljárás lefolytatásához a jogosult – akinek a jogát az áru sérti – kérelme szükséges, egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az egyes szellemi tulajdonjogokat sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésektől címet viselő jogszabály szerint a jogsérelmet szenvedett csak formanyomtatványon kérheti az eljárás lefolytatását. A vámhatóság – ha az áru feltehetően szellemi tulajdonjogot sért – közvetlen vámfelügyelet alá veszi azt.

A közvetlen vámfelügyelet az áru őrzését, vagy hivatalos kísérését jelenti.

A bejelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Vám- és Pénzügyőr Igazgatóságához kell benyújtani.

Amennyiben a sértett – polgári jogi igényeinek érvényesítése érdekében – eljárást indít az érintett szellemi tulajdonjogok megsértésének megállapítása iránt, a bíróság ideiglenes intézkedést rendel el. Az ideiglenes intézkedést elrendelő végzés keltétől – ha a bíróság az áruk lefoglalását rendeli el – az eljárás jogerős lezárásáig, mentesek az áruk a raktározási díj fizetése alól. Ennek azonban feltétele az, hogy a kizárólag a vámhatóság által üzemeltetett raktárban tárolják a lefoglalt árukat.

Ez utóbbi engedmény a rendelet – novemberben a kormány honlapján megjelent – tervezetével szemben. Abban ugyanis a költségeket még a szellemi jog jogosultja viselte.