Visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a földvásárlás feltételeinek szigorításáról szóló törvényt Traian Basescu román államfő kedden, így a jogszabály egyelőre nem lép hatályba.

Románia az elővásárlási jog kiterjesztésével szándékozik meggátolni, hogy az uniós átlagár töredékéért áruba bocsátott romániai mezőgazdasági területeket külföldiek vásárolják fel, miután január elsején lejárt az erre vonatkozó – az uniós csatlakozáskor kikötött – hétéves moratórium.

A jogszabály elővásárlási jogot biztosítana az illető terület társtulajdonosainak, bérlőinek, a szomszédos telkek tulajdonosainak, az adott településen lakó gazdáknak és az államnak.

Az államfő a törvény szövegében található ellentmondások tisztázását kérte a parlamenttől, példaként említve, hogy a jogszabály a címe szerint csak magánszemélyekre, tartalma szerint viszont jogi személyekre is érvényes.

Basescu azt is kifogásolta, hogy miután a jogszabály hatályát az uniós országok polgárai mellett az EU-tagállamokban bejegyzett jogi személyekre is kiterjesztették, ez utóbbi fogalomkörbe a román jogi személyek is bekerülnek, ami szintén ellentmondásokhoz vezet. A jogszabályt például – uniós jogi személy lévén – az állami földalapra is alkalmazni kellene, holott annak csak nyilvános árveréssel szabad áruba bocsátania az eladó földterületeket és nem biztosíthat elővásárlási jogot senkinek – mutatott rá az elnök.

A bukaresti szaktárca eredetileg száz hektáros birtokhatárt is megszabott volna és a 40 évnél fiatalabb gazdáknak is elővásárlási jogot akart biztosítani. A novemberben közvitára bocsátott tervezetben még az feltétel is szerepelt, hogy 2014-től kezdődően csak a mezőgazdasági képzettséggel rendelkező, vagy legalább öt éve földműveléssel foglalkozó uniós állampolgárok vásárolhatnak termőföldet Romániában – mindezek az előírások azonban végül is kimaradtak a parlament által decemberben megszavazott szövegváltozatból.

A külföldiek az országban bejegyzett cégeiken keresztül eddig is birtokolhattak termőföldet Romániában. A román sajtó szerint több mint 700 ezer hektárnyi termőföld van külföldi vállalkozások tulajdonában, ez csaknem 8 százaléka az ország több mint 9 millió hektárnyi megművelt földterületének.