A családtervezési politika megsértése miatt 7,48 millió jüan (280 millió forint) pénzbírsággal sújtották csütörtökön Csang Ji-mou világhírű kínai filmrendezőt.

A pekingi olimpia ünnepségeit is rendező Csang Ji-mou, a Nobel-díjas Mo Jen kínai író Vörös cirokmező című főművének megfilmesítője ugyanis a hatályos törvényekkel, az egykepolitikával dacolva három gyermeket nemzett jelenlegi feleségével.

A berlini, cannes-i és a velencei filmfesztiválok díjainak korábbi nyertese, többek közt A repülő tőrök klánja című filmet is jegyző, 62 éves Csang december végén beismerte a jogsértést, s hivatalos mikroblogján bocsánatot kért amiatt.

Azt mondta, hogy a többgyermekűséggel azt az ősi kínai hagyományt követte, amely a gyermekek, főleg a fiúk nagy számában látja a család gyarapodásának garanciáját.

Csang közölte, hogy tetteinek következményeiért vállalja a felelősséget, és kész büntetést fizetni.

A bírság összegét a pár anyagi helyzetét – a gyermekek születését megelőző egy-egy év jövedelmét – alapul véve számolták ki Vuhszi város hatóságai. A három esztendő jövedelmét 3,6 millió jüanra (130 millió forint) kalkulálták a hatóságok, emellett megbecsülték azt is, hogy a három gyermek felnevelése mekkora terhet ró a társadalomra.

A kínai internetes világban tavaly tavasszal terjedt el a hír, hogy a hatalom kegyeit élvező filmrendezőnek összesen hét gyermeke született két feleségétől és két szeretőjétől. Ennek alapján lehetségesnek tartották, hogy akár 160 millió jüan (5,8 milliárd forint) büntetést is kiszabhatnak rá.

A híresztelések hatására a hatóságok összesen kilenc vizsgálóbizottságot küldtek ki az ország különböző városaiba az igazság kiderítésére, a “babanyomozók” fél éven át vizsgálódtak.

Decemberi bocsánatkérő levelében Csang tagadta, hogy szeretőket tartott volna, és hét gyereke lenne, de azt elismerte, hogy az első feleségétől származó gyermekén kívül két fiút és egy leányt szült neki későbbi második felesége is.

A gyerekek 2001-ben, 2004-ben és 2006-ban születtek, de a pár csak 2011-ben házasodott össze, hogy könnyebben kijátszhassák a szigorú egyketörvényt.

A rendezőnek harminc napja van a számla kiegyenlítésére, de a dokumentumok újbóli vizsgálatát is kérheti.