A koszovói igazságszolgáltatási szervek hamarosan átveszik a háborús bűnökkel és korrupcióval kapcsolatos ügyeket az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójától, az EULEX mandátuma ugyanis júniusban lejár – írta szerdán internetes oldalán a Tribuna című koszovói napilap.

AZ EU hat éven át biztosított támogatást Koszovó számára az EULEX keretében. A jogállamiság megteremtésének segítésére kialakított misszió jelenlegi létszáma mintegy 3 ezer fő (közülük 1100 helyi alkalmazott), akiknek az a feladatuk, hogy gondoskodjanak a függetlenedés folyamatának a jogállami keretben tartásáról, illetve hogy ellenőrizzék a politikai demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását. Brüsszel után jelenleg Pristinában dolgozik a legtöbb uniós alkalmazott. Eddig úgy tűnt, Európa segítsége nélkül Koszovó egyedül még nem tudná ellátni a rendőri, az ügyészi és a bírói, valamint vámfeladatok összességét, a helyzet azonban változni látszik.

A Tribuna azt írja, hogy az EULEX átalakítási tervei szerint – amelyekbe a lap betekinthetett – legkésőbb februárban már a koszovói igazságszolgáltatás foglalkozna azokkal az ügyekkel, amelyeket eddig az uniós misszió látott el. Várhatóan az EULEX feladatai két körben változnak meg, ezt azonban még jóvá kell hagyniuk az uniós országoknak is.

Az első, átmeneti fázis három hónapig tartana, ez alatt alakítanák át a mostani missziót. A második pedig – amely szeptember közepén kezdődne – arra vonatkozna, hogy az EULEX folytassa a legjelentősebb, már megkezdett háborús bűnöket és korrupciót érintő nyomozásokat, illetve felügyelje a Koszovó és Szerbia közötti brüsszeli megállapodásban foglaltak megvalósítását, illetve a kapcsolat normalizálását.

Az EULEX jelenlegi mandátuma június 15-én jár le, az EU következő missziója (amelynek a neve még nem ismert) viszont nem venné át azonnal az összes feladatot. Azt azonban már most tudni lehet, hogy az új küldetés keretében csökkennek az adminisztratív feladatok, így az azokat elvégző személyzet egy részére sem lesz szükség, bizonyos számú ügyész és bíró azonban Koszovóban marad. A munkát a jövőben az Európai Unió koszovói irodáján keresztül végzik.

Várhatóan január közepén Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettesnek és Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének brüsszeli találkozóján az új EU-misszióról is szó esik.