Utah állam nem ismeri el a területén azonos nemű párok által megkötött több mint ezer házasságot – közölte az állam kormányzójának hivatala.

A meleg párok összeadását december 20-án kezdték meg a többségében mormonok lakta államban, miután egy szövetségi bíró az Egyesült Államok alkotmányával ellentétben állónak ítélte az utahi alaptörvénynek azt a rendelkezését, amely tiltja a homoszexuálisok frigyre lépését. Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn rendelte el, hogy az államban függesszék fel a házassági okiratok kibocsátását az azonos nemű párok számára. 

Döntésével a bírói testület az állami vezetés kérésének adott helyt. Utah ugyanis hivatalosan megfellebbezte a szövetségi bírói döntést. Az ügyet a denveri szövetségi fellebbviteli bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja majd.

A legfelsőbb bíróság hétfői végzése ideiglenes hatályú és nem foglal állást a problémával kapcsolatban. A testület végzésére hivatkozó szerdai közlemény szerint a kormányzói hivatal sem kíván hivatalosan megnyilatkozni az azonos neműek házasságának jogállásával kapcsolatban, csak azt szeretné biztosítani, hogy a hivatalok az érvényben lévő törvények értelmében járjanak el.

Utahban 2004-ben a választók 66 százaléka szavazta meg azt az alkotmánymódosítást, amely törvényen kívül helyezte a melegek és leszbikusok házasságkötését. Robert Shelby szövetségi bíró decemberi ítélete szerint azonban ez ellentétes az azonos jogvédelem és a mindenkit megillető tisztességes eljárás alkotmányos elvével.

Gary Herbert, Utah republikánus kormányzója korábban élesen bírálta Shelbyt, akit “aktivista szövetségi bírónak” minősített.

Az amerikai kormány elismeri az azonos nemű párok Utah-ban megkötött házasságát

Az amerikai szövetségi kormány továbbra is elismeri az azonos nemű párok Utah államban megkötött házasságát, annak ellenére, hogy az állam vezetése a héten ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett – közölte pénteken Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

Holder közleménye szerint Washington továbbra is érvényesnek tekinti a szóban forgó házasságokat, és akik megkötötték, ugyanúgy jogosultak a szövetségi kedvezményekre, mint a más államokban frigyre lépő azonos nemű házaspárok. A miniszter úgy érvelt, hogy az érintett családokat a státusuk bírósági mérlegelésének idejére nem tarthatják bizonytalanságban.

Emlékeztetett arra, hogy a homoszexuális párok utah-i házasságkötése összhangban áll a legfelsőbb bíróság júniusi határozatával, amely szerint az azonos nemű családokat megilleti az egyenlő elbánás.