Lakóházban és üdülőben kizárólag a háztartásban képződött veszélyes hulladékot és csak a közös helyiségekben lehet gyűjteni – egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladék törvény végrehajtási rendeletének tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A gyűjtő – például a társasház – csak akkor gyűjthet veszélyes háztartási hulladékot, ha annak elszállítására van hulladékgazdálkodási engedélye. Amennyiben az ilyen anyag tárolására szolgáló konténer megtelik, az elszállításáról azonnal intézkedni kell. Bár a tervezet nem nevesíti, de háztartási veszélyes hulladék például a használt sütőolaj, elem, fényforrás vagy elektromos eszköz.

A veszélyes hulladék begyűjtője az elszállításra gyűjtőjáratot szervez. Amint birtokba veszi a veszélyes hulladékot, az a tulajdonává válik. Alkalmanként legfeljebb 2 tonna veszélyes hulladék adható át a gyűjtőnek, de súlyától függetlenül el kell szállítani a hulladékká vált gázüzemű-, elektromos- és elektronikus berendezéseket, továbbá az olajat, valamint az elemet és az akkumulátort is.

A hulladék gyűjtője szállítási lapot állít ki a veszélyes hulladékról, amelyet 10 évig kell megőrizni. A szállító – a lap átadása után is – csak olyan hulladékot szállíthat el, amelyre hulladékgazdálkodási engedélye van.

A hulladékkezelő nem köteles átvenni azt a veszélyes hulladékot, amely különbözik a gyűjtővel kötött szerződésben foglaltaktól, vagy a szállítás módja olyan, hogy veszélyt jelent a környezetre – például lyukas a konténer. Ilyenkor a veszélyes hulladékot vissza kell szállítani a begyűjtőnek.