Viktor Janukovics ukrán elnök aláírta azokat a törvényeket pénteken, amelyeket előző nap botrányos körülmények között fogadott el a kijevi parlament, s amelyek a Nyugat és az ukrán ellenzék szerint korlátozzák a gyülekezés és a szólás szabadságát, valamint a nyíltan az európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők ellen irányulnak.

Az idei évi költségvetésen kívül az államfő – sajtószolgálatának közlése szerint – aláírta azokat a jogszabályokat, amelyek egyebek között tiltják, hogy a demonstrálók sisakokat, maszkokat viseljenek, vagy bármivel eltakarják az arcukat, középületeket vonjanak blokád alá, engedély nélkül öt autónál nagyobb konvojban közlekedjenek, valamint büntetni rendeli a szélsőségesnek minősített cselekmények végrehajtását, illetve az azokra való felbujtást, a fasizmus bűntetteinek igazolását, illetve tagadását. A felsorolt tilalmak megszegői akár több évnyi börtönbüntetéssel is sújthatók.

Ezen kívül a kormányoldal a megszavazott jogszabályokban egyszerűsítette a parlamenti képviselőkkel szembeni büntetőeljárás megindítását, módosította az EU-párti tüntetőkre vonatkozó, úgynevezett amnesztiatörvényt úgy, hogy az összecsapásokban részt vevő rendvédelmi alakulatok tagjaira is kiterjesztették a felelősségre vonás alóli mentességet, továbbá a rágalmazást büntetőjogi üggyé tették, amit másfél éve azért vontak vissza, mert sajtótüntetéseket váltott ki.

Az aláírt jogszabályok között egy arról rendelkezik, hogy büntetőeljárás folytatható a gyanúsítottnak, illetve jogi képviselőjének jelenléte nélkül is, ha a gyanúsított nem hajlandó megjelenni az őt beidéző szervek előtt. Az új szabályok alapján ezentúl csak személyigazolvánnyal vásárolható mobiltelefonos SIM-kártya és futballmérkőzésekre jegy.

A kormánypárti képviselők az előterjesztések zömét kézfelemeléssel szavazták meg, amit ellenzéki vezetők szabályellenesnek minősítettek, az elfogadott törvényeket pedig a diktatúra bevezetésének, az alkotmányos rend megsértésének, államcsínynek nevezték.

Az Egyesült Államok és európai szervezetek, köztük az Európai Unió, illetve EU-tagállamok képviselői aggodalmukat fejezték ki az elfogadott törvények miatt, és kérték az ukrán elnököt, hogy vizsgálja felül azokat. Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő szintén ugyanezt kérte pénteki levelében Janukovicstól.

Az ukrán jogszabályok szerint a parlament által megszavazott törvények az államfő aláírása és hivatalos kihirdetésük után hatályba lépnek.