A horvát Legfelsőbb Bíróság kedden nyilvánosságra hozott határozatában úgy döntött, ki kell adni Josip Perkovic volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezetőt Németországnak, elutasítva Perkovic és az államügyészség fellebbezését egy alsóbb fokú bíróság ugyanilyen értelmű ítélete ellen.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletét múlt pénteken hozta meg, de csak kedden délután tette közzé a honlapján.

Az ítélet meghozatala után Horvátországnak tíz nap áll rendelkezésére a kiadatásra. A határidő január 27-én jár le.

Perkovic ügyvédje még a határozat kihirdetése előtt kijelentette: a Legfelsőbb Bíróság tagjainak az összetétele alapján valószínű, hogy a testület megerősíti a Perkovic kiadatása mellett döntő korábbi bírósági ítéletét. Ezért – mint közölte – az Alkotmánybírósághoz fog fellebbezni és kérni fogja a kiadatás időleges felfüggesztését.

Perkovicot és egy másik volt jugoszláv titkosszolgálati vezetőt, Zdravko Mustacot azzal vádolják Berlinben, hogy közük volt egy emigráns horvát üzletember 1983-as németországi meggyilkolásához. Németország európai elfogatóparanccsal kérte a két férfi kiadását Zágrábtól.

A Zágráb megyei bíróság január 8-án úgy határozott, Perkovicot ki kell adni Németországnak, elutasítva ezzel a férfi védőügyvédjének az ügy elévülésére vonatkozó érveit. Perkovic ez ellen múlt hétfőn febbezést nyújtott be, azokra a horvát jogi előírásokra hivatkozva, amelyek szerint a horvát bíróság köteles az európai elfogatóparancsot visszautasítani, ha az ügy elévült a horvát törvények szerint. Meglepetésre másnap a horvát ügyészség is a kiadatás megtagadását kérte, jóllehet addig a törvényes előírásoknak megfelelően a kiadatást szorgalmazta.

A másik gyanúsított, Zdravko Mustac kiadatását a Velika Gorica-i megyei bíróság viszont január 9-én éppen az ügy elévülésére hivatkozva elutasította. Mustac felettese volt Perkovicnak.

Kapcsolódó cikk:

Lex Perkovic – Uniós jogot sért az európai elfogatóparancs horvát szabályozása – Szankciókra számíthatnak a horvátok

Európai elfogatóparancs összhangban az európai joggal – Horvátország ígéretett tett a kiadatási szabályok módosítására