Kiadták a horvát hatóságok Josip Perkovicot pénteken Németországnak, miután a zágrábi alkotmánybíróság elutasította a férfinak a kiadatás elleni fellebbezését. Perkovic gépe már leszállt a müncheni repülőtéren – jelentették horvát hírportálok.

A volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezetőt a német hatóságok képviselői vették át a zágrábi repülőtéren és szállították a Lufthansa menetrend szerinti járatával Münchenbe. A gép már földet is ért a müncheni repülőtéren – értesült a Jutarnji list című lap.

A német törvények szerint pénteken vagy legkésőbb szombaton dönt a bíróság Perkovic letartóztatásáról és börtönbe szállításáról. A volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezetőt azzal vádolják Berlinben, hogy köze volt egy emigráns horvát üzletember 1983-as németországi meggyilkolásához. Németország európai elfogatóparanccsal kérte kiadását Zágrábtól.

Az alkotmánybírósághoz a kiadatása ellen beadott fellebbezésben Perkovic azzal érvelt, hogy a horvát hatóságok megsértették az alkotmányban garantált alapvető emberi jogait.

A Jutarnji list információi szerint az alkotmánybíróság azonban csaknem egyhangúlag a kiadatás mellett határozott.

A német legfelsőbb bíróság szombaton elrendelte, hogy az előző nap Németországnak kiadott Perkovicot helyezzék vizsgálati fogságba – írták a horvát internetes hírportálok.

A német szövetségi államügyészség pedig szombaton bejelentette, hogy a legrövidebb időn belül megtörténik a vádemelés az ügyében.

Josip Perkovicot szombaton helikopterrel szállították Münchenből Karlsruhéba, a legfelsőbb bírói testület székhelyére, majd a döntés után visszaszállították Münchenbe.

A nemzetközi körözés alatt álló Perkovicot január elsején Zágrábban őrizetbe vette a horvát rendőrség. A kiadatási ügy azóta több igazságszolgáltatási fórumot megjárt Horvátországban. A Zágráb megyei bíróság január 8-án úgy határozott, Perkovicot ki kell adni Németországnak, elutasítva a férfi védőügyvédjének az ügy elévülésére vonatkozó érveit. Perkovic ez ellen múlt hétfőn fellebbezést nyújtott be, azokra a horvát jogi előírásokra hivatkozva, amelyek szerint a horvát bíróság köteles az európai elfogatóparancsot visszautasítani, ha az ügy elévült a horvát törvények szerint. Meglepetésre másnap a horvát ügyészség is a kiadatás megtagadását kérte, jóllehet addig a törvényes előírásoknak megfelelően a kiadatást szorgalmazta. Perkovicot január elején elengedte a rendőrség, a kiadatási eljárás alatt szabadlábon védekezhetett, egészen péntekig, amikor ismét őrizetbe vették és átadták a német hatóságoknak.

Kapcsolódó cikk:

Lex Perkovic – Uniós jogot sért az európai elfogatóparancs horvát szabályozása – Szankciókra számíthatnak a horvátok

Európai elfogatóparancs összhangban az európai joggal – Horvátország ígéretett tett a kiadatási szabályok módosítására