Négy év börtönre ítélték azt a jogász polgárjogi aktivistát, aki az Új Polgárok mozgalom egyik alapítójaként utcai megmozdulásokat szervezett, többek közt a felső vezetők vagyonnyilatkozatát követelve – számolt be a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása.

Hszü Cse-jungot bűnösnek találták, mert tömegmegmozdulásokat szervezett, amivel előidézte “nyilvános helyen a közrend megzavarását”. Az Új Polgárok nevű szerveződést nyugati hírügynökségek a civil társadalom egy kezdeményezéseként jellemzik, amely havi találkozók keretében az alkotmányosság és egyéb kérdések megvitatására hívott szimpatizánsokat az ország több pontján. Olyanokat, akik nyíltan az egypártrendszer végét követelik.

A negyvenéves Hszü ügyvédje korábban elmondta, a múlt heti tárgyaláson sem a vádlott, sem jogi képviselői nem szólaltak meg. Mondván: nem kívánnak ebben a “színjátékban” szerepet vállalni. Ugyanakkor lapjelentések szerint a tárgyalás végén Hszü megpróbált egy közleményt felolvasni, ám tíz perc után a bíró félbeszakította. A nyilvánosságot kapott szöveg szerint Hszü úgy vélte, vádlói az Új Polgárok mozgalom elleni fellépéssel “akadályozzák Kína alkotmányos demokráciává válásának békés útját”.

Az elmúlt héten több, az Új Polgárok mozgalomhoz köthető aktivista ügyében folytak bírósági meghallgatások Pekingben. Úgy tudni, tavaly április óta a csoportnak körülbelül 17 tagját vették őrizetbe.
A kínai Global Times című lap korábban arról írt, hogy Hszü a pekingi távközlési egyetemen tanított, ismert emberjogi ügyvéd, a 2003-ban létrejött “Nyitott Alkotmány Kezdeményezés” alapítója, amely a törvényhozáshoz fordult a helyi regisztrációval nem rendelkezők hazatoloncolási rendszerének eltörlését javasolva. Később, 2008-ban a melaminbotrányként elhíresült tejhamisítási ügy áldozatainak ajánlott jogvédelmet.

Hszü sajtóértesülések szerint kijelentette, kész vállalni a börtönt és a vele járó “dicsőséget”. Hozzátette, senki ne gondolja, hogy ezzel a mozgalomnak véget vethetnek. Ügyvédje, Csang Csing-fang az ítélethirdetést követően közölte, törvénytelennek és méltánytalannak tartják, hogy Hszüt bűnösnek mondták ki. Arról még nem döntöttek, hogy megfellebbezik-e az elsőfokú ítéletet.

Az Egyesült Államok pekingi külképviseletének diplomatája, csakúgy mint eddig, aggodalmának adott hangot az ügy fejleményei miatt, míg a washingtoni külügyminisztérium “mély csalódottságát” fejezte ki közleményében.

A Global Times Hszü ügyével kapcsolatos jegyzetében azt hangoztatta, hogy Kínának nem kell “túl érzékenyen” reagálnia a kínai másként gondolkodók iránt megnyilvánuló nyugati érdeklődésre és támogatásra. “A kínai emberek azonban sosem fogják megengedni, hogy külső erők irányítsák belügyeiket” – fogalmazott az írás.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csin Kang kérdésre válaszolva közölte, a Hszü elleni eljárás a törvényekkel összhangban van, Peking pedig határozottan visszautasítja a külföldi bírálatokat.