A magánszemélyek az idén is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat, ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek – erről január 31-ig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

Tavaly 703,7 ezren választották a munkáltatói elszámolást, 29,9 ezerrel többen, mint az előző évben, így ennek a bevallási módnak az összes bevalláson belüli súlyaránya 15-ről 15,8 százalékra emelkedett.

Az adónyilatkozat többek között akkor választható, ha a magánszemély az adóévben kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól, kifizetőtől szerzett jövedelmet, az adóelőleget megállapító munkáltató által levont adó, adóelőleg és a ténylegesen fizetendő adó különbözete az ezer forintot nem haladja meg, s a kifizető az adót, adóelőleget hiánytalanul levonta. Az adónyilatkozat az adózó által benyújtott bevallásnak minősül.

A munkáltatónak a munkáltatói adómegállapítást választó magánszemélyekről az adóévet követő év február 12-ig kell adatot szolgáltatnia. A munkáltató a magánszemély nyilatkozata alapján, a március 20-ig átadott igazolások figyelembevételével május 20-ig állapítja meg az adóalapot és az adót, s erről igazolást ad. Az adómegállapítást június 10-ig, elektronikus úton kell továbbítania a munkáltatónak az állami adóhatósághoz.

Ha valaki nem a teljes évben dolgozott jelenlegi munkáltatójánál, akkor az előző munkahelyről származó igazolást is át kell adnia a bevallás elkészítéséhez, ha pedig az adózó január 31-ig munkahelyet változtat, a nyilatkozatot új munkáltatójánál teheti meg.

A magánszemélyeknek akkor is nyilatkozniuk kell, ha nem kérik a munkáltatói szja-megállapítást annak ellenére, hogy a munkáltató egyébként azt vállalná.

A munkáltató továbbra sem köteles elfogadni az adómegállapítást kérő nyilatkozatot. Abban az esetben azonban, ha nem vállalja a bevallás elkészítését, köteles tájékoztatni a dolgozót az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségéről.