Meghatározatlan időre elnapolta a szlovák alkotmánybíróság szerdán a döntéshozatalt a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről – közölte Anna Pancúrová, az AB szóvivője csütörtökön.

Az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványról a múlt héten tárgyalt a kassai székhelyű taláros testület, amely akkor a döntéshozatalt február 26-ra napolta el. A szerdai nem nyilvános ülésén ezt módosítva a szlovák ab meghatározatlan időre napolta el a döntést.

A törvény vizsgálatát még 2011 szeptemberében kezdeményezte a pozsonyi törvényhozás 30 ellenzéki képviselője, arra hivatkozva, hogy a jogszabály – amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután azok felvették egy másik ország állampolgárságát – nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

Azt, hogy az alkotmánybíróság múlt heti ülésén a meghallgatásokat követően februárra napolta döntésének meghozatalát és kihirdetését, akkor a beadványt képviselő Gál Gábor, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselője “biztató jelnek” minősítette. Ugyanakkor azt mondta: a döntéshozatal új időpontja miatt félő, hogy abba “beleszólhat” a márciusban tartandó szlovák államfőválasztás vagyis nagy nyomás nehezedhet az alkotmánybírákra. Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke hasonló aggodalmainak adott hangot, kifejtette: ha a testület kimondja a vitatott jogszabály alkotmányellenességét, akkor Robert Ficónak, aki pártja – az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) – jelöltjeként maga is indul az államfőválasztáson, magyarázkodnia kellene: miért fogadott el alkotmányba ütköző jogszabályt.

Helyi megfigyelők szerint a szlovák taláros testület mostani döntése, amelyet az AB szóvivője nem kívánt kommentálni, éppen ez utóbbival függhet össze. Vagyis valószínűleg azt jelzi, hogy az alkotmánybíróság ki akarta kerülni, hogy az államfőválasztás kampányának idején, és alig két héttel a március 15-én sorra kerülő államfő választás előtt hozzon meg egy ilyen fajsúlyú döntést.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A törvény alapján, annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar is.

A vitatott jogszabály módosítására már Robert Fico jelenlegi kabinetje is ígéretet tett, legutóbbi közlésük szerint a jogszabály módosítása már elkészült és várhatóan még nyáron a parlament elé kerülhet. Bár a jelzett módosítás tartalmi része egyelőre nem ismert, a belügyi tárca vezetőjének korábbi megjegyzései arra engednek következtetni, hogy az érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén.