Több ország, köztük Franciaország és az Egyesült Államok is ezt a módszert alkalmazza a P2P fájlmegosztók figyelmeztetésére és büntetésére. Amerikai és francia tanulmányok szerint azonban ez nem állítja meg, sőt, nem is csökkenti az ilyen jogsértéseket.

Az elmúlt években számos kezdeményezés látott napvilágot az online szerzői jogi jogsértés megfékezésére és több országban került bevezetésre a “fokozatos válasz” rendszere, olvasható a torrentfreak.com egy hete megjelent cikkében.

Franciaország, Új-Zéland, Tajvan és Dél-Korea is törvénybe iktatta a módszert, emellett Írországban is hasonló rendszer működik. Múlt évben az Egyesült Államok állt elő az önkéntes „riasztó” rendszerével, amely a “6 csapás” néven vált közismertté.

E megoldások célja, hogy megtalálják és figyelmeztessék a jogsértőket arra, hogy tevékenységük elfogadhatatlan. Több figyelmeztetés után a megosztókat megbüntetik: ez lehet pénzbírság vagy akár internet-hozzáférésük hosszabb távú korlátozása is.

Egy 2000, francia internet-felhasználó bevonásával készült felmérés szerint azonban ez a módszer hatástalan.

“Az előrejelzésekkel összhangban a mi eredményeink is igazolják, hogy a “Hadopi-törvény” nem tartja vissza a digitális jogsértéseket elkövető személyeket az ilyen cselekményektől és az ilyen jogsértések számát sem csökkenti”, írják a kutatók a felmérésükben. Az eredményeik szerint az ilyen cselekmények elkövetésére való hajlamot nem befolyásolja, hogy a jogsértéseket elkövető személyek mennyire érzik a lebukás esélyét a cselekedeteik elkövetésekor.

A rendszer egyik gyengéje az, hogy azt csak a P2P fájlmegosztásra alkalmazzák, és az illegális letöltések egyéb formáira nem. Ezáltal a felhasználók inkább az ilyen, nem monitorozott jogsértő tevékenységek felé fordulnak, elkerülve a felelősségre vonást.

Az eredmények szerint azok, akiknek a szociális hálózatokon több „kalóz” ismerőse is van, hajlamosabbak áttérni az olyan alternatív módszerekre a P2P használata helyett, mint a direkt letöltést lehetővé tevő oldalak vagy a hírcsoportok (ahol szintén központi szerverekről hozzáférhetőek a letölteni kívánt adatok).

Ennek tükrében valószínű az is, hogy az Egyesült Államokban bevezetett “6 csapás” módszere sem hatásos az ilyen visszaélések visszaszorításában. Franciaország egyelőre még kitart a rendszer mellett, de az internet-hozzáférés korlátozását már nem alkalmazza szankcióként.