Az unió másik tagállamába átköltöző egyéneknek, illetve vállalatoknak kevesebb papírmunkával kell majd megbirkózniuk, ha az EU-országok kormányait megjelenítő Tanács elfogadja az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi ülésén megszavazott jogszabálytervezetet.

Az EP-ben 573 szavazattal, 62 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadott tervezet egyszerűsítené bizonyos hivatalos okiratok, például anyakönyvi kivonatok vagy házasságlevelek eredetiségének igazolását. Az új szabályok eltörölnék a közokiratok eredetiségének igazolására jelenleg a családi állapot vagy a szellemi tulajdonjogok esetében használt konzuli felülhitelesítést. Az EP további okiratokra, többek között a képzést, az adófizetést és a társadalombiztosítási befizetéseket igazoló dokumentumokra is kiterjesztené az egyszerűsített eljárást.

Az EP által jóváhagyott szöveg egyúttal megerősíti a nem hivatalos fordítások és másolatok elfogadását megengedő szabályokat.

A javasolt új, többnyelvű formanyomtatványokkal számos esetben – születés, halál, házasság, a bejegyzett élettársi kapcsolat, a vállalkozások képviselete igazolása során – elkerülhetővé válna a fordíttatás. Többnyelvű formanyomtatványt rendszeresítenének a név, a szülők kiléte, az örökbefogadás, az egyedülállóság, a válás, a bejegyzett élettársi kapcsolat felbomlása, az uniós állampolgárság, a nemzetiség, az erkölcsi bizonyítvány, a lakhely, az iskolai végzettség, illetve a fogyatékosság igazolására is.