Magyarország és az Egyesült Államok aláírta a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA szabályozás végrehajtásáról szóló megállapodást – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A dokumentumot a tárca közleménye szerint a budapesti amerikai nagykövetség részéről M. André Goodfriend diplomáciai ügyvivő, az NGM részéről pedig Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár látta el kézjegyével.

Az Egyesült Államok kongresszusa által 2010-ben törvénybe iktatott FATCA a külföldön bankszámlát fenntartó, egyesült államokbeli adófizetők adóelkerülése ellen lép fel. A február 4-én aláírt egyezmény megteremti a pénzügyi intézmények számára a FATCA hatékony végrehajtásához szükséges jogi kereteket.

Az egyezmény jó példa arra, hogy miként tud az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma és a magyar kormány együttműködni az adóelkerülés elleni harcban.

André Goodfriend szerint a dokumentum aláírása az egyik fontos lépést jelenti az offshore adóelkerülés ellen vívott közös harcban, egy olyan cél érdekében folytatott küzdelemben, amely a két ország közös érdekeit szolgálja.

“Nagyra értékeljük Magyarország elkötelezettségét arra, hogy a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdítása terén erősíti kétoldalú együttműködésünket” – idézi a közlemény a diplomáciai ügyvivőt.

Orbán Gábor kiemelte, hogy Magyarország a térségben az első ország, amelyik aláírja ezt a megállapodást. Az egyezmény az államtitkár szerint megoldást jelent ahhoz, hogy pénzpiacaink megfeleljenek a FATCA rendszere által támasztott követelményeknek, valamint a kölcsönös információcserére vonatkozó előírások révén segíti mindkét államot az adóelkerülés ellen folytatott küzdelemben.

“Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma jelenleg több mint száz országgal folytat tárgyalásokat hasonló megállapodásról, és figyelembe véve azt, hogy az automatikus információcsere egy új, világszerte elfogadott alapkövetelménnyé válhat, elmondhatjuk, hogy egy új típusú együttműködés küszöbén állunk” – idézi a közlemény a minisztériumi vezetőt.