Február 12-én hatályba lép a határidős és opciós ügyletek jelentési kötelezettsége, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a szerződést kötő piaci szereplők számára, a KELER tapasztalatai szerint azonban sok vállalkozás még nem készült fel a feladatra.

Az új európai uniós rendelet alapján minden tőzsdei és tőzsdén kívüli határidős és opciós ügyletről jelentést kell készíteni, az adatokat pedig az erre a feladatra létrehozott kereskedési adattárakhoz kell eljuttatniuk az ügyletben résztvevőknek. Az adatközléshez szükség van a globális azonosító kódok (Legal Entity Identifier) beszerzésére, amelyek azonosítják a cégeket – hívja fel a figyelmet a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER).

Az új jelentési kötelezettség nemcsak a pénzügyi vállalkozásokra, hanem iparvállalatokra is vonatkozik. Mivel a származtatott ügyleteket nemcsak befektetési célokra alkalmazzák, hanem szerepet kapnak például a vállalati kockázatkezelésben is, az adatközlés akár több ezer piaci szereplő számára lesz új feladat. Az adatközlési kötelezettség alól csak a magánszemélyek kivételek, a velük kötött ügyleteket a pénzintézetek csak saját nevükben jelentik le.

A jelentési kötelezettséghez szükséges azonosítókat a kódkiadásra feljogosított, nemzetközi szervezetektől lehet igényelni. Az adatközlés elmulasztása büntetéssel jár.