Évente mintegy félmillió embert perelnek be szerzői jog által védett tartalmak megosztása miatt az Egyesült Államokban. Egy bírói vélemény miatt azonban nehezebb lehet egyszerre több személy ellen eljárást indítani a jövőben.

Az elmúlt években bevett szokássá vált az internetezők nagyobb csoportjait egyszerre beperelni jogsértések miatt, ezzel ugyanis gyorsan és olcsón megszerezhetik a szerzői jogok jogosultjai a jogsértők adatait. Egy elkövető helyett ezért százakat, ezreket is pereltek egyszerre, írja a torrentfreak.com

Ez azért volt lehetséges, mert a jogosultak meggyőzték a bíróságokat arról, hogy a jogsértők tevékenységüket összehangolva együttműködtek, hiszen ugyanazt a fájlt osztották meg. Stephanie Rose szövetségi bíró szerint azonban ez az érvelés nem állja meg a helyét. Szerinte ugyanis bizonyítani kellene, hogy mindegyik megosztó megosztotta a fájlt az összes többi megosztóval. Egy nemrégiben tárgyalt ügyben például hetek, hónapok teltek el az első és az utolsó megosztó megjelenése között. Ennek tükrében elég valószínűtlen, hogy mindenki megosztotta az adatokat mindenkivel. Erre egyébként még akkor sem lehet bizonyítékot találni, ha csak egy napig folyik az adatáramlás a fájlcserélők között.

A szerzői jogok jogosultjai szerint az érvelés nem helytálló, mert egy folyó ügyben például a torrentezők ugyanazt a kódot használták. A bírónő szerint azonban ez nem bizonyítja, hogy a vádlottak valóban kapcsolatban voltak egymással.

Ezek alapján Rose bírónő szerint az éppen folyó öt BitTorrent-ügyben mindössze egyetlen vádlottat kellene megnevezni.

A szerzői jogok jogosultjai nem tudják könnyen bebizonyítni, hogy minden érintett kapcsolatban állt egymással. A nagy filmstúdióknak ezért nem lesz könnyű dolga ennél a bírónőnél, ha ugyanazon ügy miatt több torrentezőt is megpróbálnak beperelni a jövőben.

Ez az ügy persze nem jelent automatikus és kollektív szemléletváltást a bírósági gyakorlatban, azonban a vádlottak a jövőben akár más bíróságokon is felhasználhatják ezeket az érveket.