Az utóbbi három évben több mint 4600 embert vettek őrizetbe vagy tartóztattak le jogtalanul Oroszországban – közölte Jurij Csajka legfőbb ügyész az orosz törvényhozás alsóházában.

“Emberek ezrei ülnek évekig törvénytelenül (börtönben)” – ismerte el a vádhatóság vezetője. Összesen 14 261 ember ellen indítottak törvénytelenül büntetőeljárást – tette hozzá Jurij Csajka, aki arról nem beszélt a parlament előtt, hogy a majdnem 15 ezer orosz állampolgárnak sikerült-e elérnie, hogy felmentsék. Arról sem volt szó a beszámolójában, hogy a rendőrség és a nyomozóhatóság, valamint az ügyészség azon munkatársait felelősségre vonták-e, akik jogellenesen indítottak büntetőeljárást.

A lenta.ru orosz független hír-és elemző portál megjegyzi, hogy 2008-2012 között, amikor Dmitrij Medvegyev jelenlegi miniszterelnök töltötte be az államfői posztot, a hatóságok arra törekedtek, hogy csökkentsék a fogva tartottak számát. Ennek érdekében hozták akkoriban azt az intézkedést, amely szerint a gazdasági bűncselekményekkel megvádolt üzletembereket nem lehetett őrizetben tartani.

A szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat adatai szerint idén február elsején 113 ezer ember volt fogdákban, amelyekben az előzetes letartóztatásban lévőket őrzik.

Valerij Borscsov orosz jogvédő rossz véleménnyel van az orosz rendőrökről. Szerinte ha valaki gyanús számukra, nem fárasztják magukat azzal, hogy bizonyítékokat keressenek az illető bűnösségére, hanem letartóztatják. A nyomozók, akikhez az ügyek kerülnek, ugyanígy dolgoznak. Akkor is folytatják a vizsgálatot, ha látják, hogy a letartóztatás törvénytelen volt. Azokat pedig, akik hosszú időt töltöttek el az előzetesben, általában nem mentik fel.

Marija Kannabih jogvédő, az orosz végrehajtó hatalom ellenőrzésére létrehozott Társadalmi Kamara tagja a Business FM rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy kollégái többségének bizonyára meglepetést okoztak a Jurij Csajka által ismertetett adatok Hozzátette: nem tudni, mi az oka a bejelentésnek, de nagyon örülnek az ilyen közléseknek, különösen, ha azok a legfőbb ügyész szájából hangzanak el.

Hazai és nyugati jogvédők hevesen bírálják az orosz igazságszolgáltatást a korrupció és a visszaélések miatt, illetve a hatalom ellenfeleinek elhallgattatása céljával, politikai okokból született ítéletek okán.