Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta azt az előterjesztést, amelynek értelmében a közszférához tartozó, illetve létfontosságú közfeladatokat ellátó szervezetek weboldalait a jövőben úgy kell kialakítani, hogy azok a fogyatékos személyek részére is hozzáférhetőek legyenek.

Ha a tervezetre az uniós tagállami kormányokat megjelenítő Tanács is rábólint, a közérdekű webhelyek valamennyi változatát – beleértve tehát a mobil vagy bármilyen más eszközről történő hozzáférésre kifejlesztett változatokat is – akadálymentessé kell tenni az Európai Unió területén.

Az akadálymentesítés informatikai értelemben általában olyan műszaki megoldásokat jelent, mint például gyengénlátók számára a honlapok nagyított betűméretű változatának elérhetővé tétele, a hangalapú interaktív kommunikáció bővített lehetőségének felkínálása, illetve – értelmi fogyatékosok számára – bonyolult összefüggések leegyszerűsített, fokozottan felhasználóbarát bemutatása.

Kiterjed a kötelezettség a lakosság számára bizonyos alapszolgáltatásokat nyújtó weboldalakra (így médiatárakra, alapvető online banki és biztosítási szolgáltatásokra), hálózati alapszolgáltatásokra (gáz-, távhő-, áram-, illetve vízszolgáltatásokra), postai vagy közlekedéssel kapcsolatos szolgáltatásokra, egészségügyi és szociális ellátásokkal kapcsolatos online információszolgáltatásra, valamint kulturális vagy turisztikai tevékenységeket tartalmazó weboldalakra is.

A kötelezettség az újonnan létrehozott weboldalakra 2015. január 1-étől vonatkozik majd, míg a jelenlegi tartalmak vonatkozásában 2017-ig kell eleget tenni a követelményeknek. Az akadálymentesítés “megfelelő, hatékony, arányos és visszatartó erejű” bírságokkal is kikényszeríthető lesz. Az úgynevezett mikrovállalkozások felmentést kaphatnak az irányelv teljesítése alól. A tagállamok közhatóságai előírhatják, hogy bizonyos webhelyek csak az unió területén működő szerverekről működhetnek.

Bagó Zoltán, a kulturális és oktatási bizottság fideszes véleményadójaként felhívta a figyelmet arra: a jogszabálytervezet a tagállamokat arra kötelezi, hogy a köztisztséget viselő és közfeladatokat ellátó szervezetek személyzetét megfelelő képzéssel lássák el a weboldalak akadálymentesítése érdekében.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a témáról folytatott vitában kitért arra: az akadálymentesítésről hallva ma még legtöbben a fizikai akadályok lebontására gondolnak.

“Egyre fontosabbá válik azonban a világháló akadálymentesítése is a fogyatékossággal élők és idősek számára. Ma ugyanis ez jelenti a legfőbb információforrást. Ez ad esélyegyenlőséget az ügyintézésben, a támogatásokhoz és a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, az aktív társadalmi részvételben, az önálló életvitel biztosításában” – mondta.