A 2012-es évhez képest 2013-ban a Székesfehérvári Törvényszéken emelkedett országosan a legnagyobb mértékben az érkezett ügyek száma – hangzott el pénteken, a törvényszék rendes évi összbírói értekezletét követően sajtótájékoztatón.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elmondta, hogy tavaly mintegy 170 százalékra emelkedett a beérkezett ügyek száma az előző évhez képest. Az ügyszámot tekintve az országos lista hetedik helyén áll a Székesfehérvári Törvényszék, vagyis erőn felül teljesített – tette hozzá.

A peres ügyek legnagyobb hányadát a szabálysértési ügyek teszik ki. A befejezett ügyek száma csaknem 60 százalékkal emelkedett 2012-höz képest, ami 57 607 ügyet jelent.

Az OBH elnöke kiemelte, hogy az egy bíróra eső ügyek száma büntető ügyszakban 46 százalékkal több, mint az országos átlag. Jelezte, hogy ennek ellenére tavaly év végén mindössze 61 elsőfokú büntetőügy volt folyamatban.

Handó Tünde az új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban elmondta: nemcsak a bírók felkészültsége fontos, hanem a hétköznapi embereké is. Fontosnak nevezte, hogy a jövőben “ne a megszokott gondolatmenet mentén induljanak el”, hanem ismerjék a változásokat.

Móroczné Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács soros elnöke elmondta, hogy az értekezleten tájékoztatta a bírói kart az előttük álló feladatokról, így a bírói etikai kódex elfogadásáról is. Fontosnak nevezte, hogy az előkészítésben és a létrehozásban is részt vegyenek, ennek érdekében koordinációs testületet hoztak létre.

Gerber Tamás, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke közölte, hogy országos átlagot meghaladó munkateher jellemezte a tavalyi évet, egyrészt a megnövekedett ügyszám, másrészt a létszám miatt. Hozzátette: az engedélyezett bírói létszám 83, de a tartós távollétek, illetőleg az OBH-ba történt kirendelés miatt 76 volt a dolgozó bírói létszám.

Kérdésre elmondta, hogy kirendelésekkel igyekeznek megoldani a problémákat. Az OBH támogatásával a Szekszárdi Törvényszékről érkező polgári ügyszakos bírák nyújtanak segítséget a másodfokú ügyekben, míg Dunaújvárosra Paksról kaptak segítséget.