Mindössze négy hónap van hátra a futball-világbajnokságig, ezért a sport területén felmerülő hamisítással és jogsértésekkel kapcsolatos ügyek kapták a legfőbb szerepet azon a konferencián, amelyet a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) és az Europol szervezett.

A sportipar és a hozzá kapcsolódó tevékenységek 294 millió euróval járulnak hozzá minden évben az Európai Unió GDP-jéhez és Európa-szerte 4 és fél millió munkahelyet biztosítanak, áll az europol.europa.eu beszámolójában.

A sporteszközök hamisítása és a sporttal kapcsolatos, a szellemi tulajdon kárára elkövetett jogsértések jelentős összegekkel gazdagítják a szervezett bűnözői csoportokat, ezért az OHIM a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontján és az Europolon keresztül a sporttal foglalkozó cégek szakértőit, valamint tapasztalt nyomozókat és végrehajtó szervek tisztviselőit hívta össze Alicantéba március 26 és 28 között.

Olyan fontos szervezetek képviseltették magukat a konferencián, mint abrazil, szellemi tulajdoni jogsértések ellen létrejött szervezet, (Brazilian National Council on Combating Piracy), az Európai Bizottság (European Commission), a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization) vagy a Vám Világszervezet (World Customs Organization).

Paul Maier, a Megfigyelőközpont igazgatója szerint az iparág jelentősége miatt fontos lenne, hogy az állami és a magánszektor együtt lépjen fel a jogsértők ellen. Hozzátette: az ilyen rendezvények segítenek a hamisítás és szellemi tulajdoni jogsértések elleni stratégiák világszintű kidolgozásában.

Rob Wainwright, az Europol igazgatója pedig kiemelte, hogy a hamis sporteszközök használata nem csak fizikailag okozhat kényelmetlenségt a vásárlóknak, de az eladásukból befolyó pénz szervezett bűnözői csoportokhoz is kerülhet, akik más, illegális tevékenységeket finanszíroznak belőle. Ezen kívül az ilyen termékeket vásárlók azt is kockáztatják, hogy a hitelkártyájuk adatait ellopják és azokat később más tranzakciókhoz használják fel.