Újabb fontos határidőre figyelmeztet az adóhatóság, a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak június 2-ig kell közzétenni számviteli beszámolójukat, a társaságiadó-alanyoknak pedig a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükkel kell elszámolni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden közölte: akik nem tarják be a határidőt, másfél millió forintra is bírságolhatók, végső esetben pedig adószámuk törlését kockáztatják.

A közlemény szerint a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak, általános esetben, minden év május 31-ig elektronikus formában kell közzétenniük éves számviteli beszámolójukat, mivel május 31. az idén hétvégére esik, a beszámolót a kormányzati portálon keresztül június 2-ig kell feltölteni.

Azokat a cégeket amelyek ezt elmulasztják, 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtja a NAV. Amennyiben a vállalkozás további 30 napon belül sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, a mulasztási bírság 1 millió forinttal emelkedik, újabb 60 nap elteltével pedig a NAV felfüggesztés nélkül, hivatalból törli az adószámot és a cégbíróságnál kezdeményezi a cég megszűntetését. Tavaly 49 ezer budapesti és Pest megyei vállalkozás mulasztott, és az eredménytelen felszólítások után végül 7 ezernek törölte az adószámát a NAV.

A társaságiadó-alanyok számára is fontos adózási határidő május utolsó napja, az idén június másodika. Főszabály szerint eddig az időpontig kell benyújtani az előző évre vonatkozó társaságiadó-bevallást és megfizetni az adót. A határidő elmulasztása 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot von maga után.

Egyes szervezeteknek – mint az alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet, köztestület, egyház, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi együttműködési csoportosulás – lehetőségük van arra, hogy ha a vállalkozási tevékenységből nem származott bevételük, vagy azzal kapcsolatban költséget, ráfordítást nem számoltak el, akkor a 1329-es társaságiadó-bevallást a helyettesítő 1301 jelű nyilatkozattal váltsák ki.

Tavaly mintegy 242 ezer fővárosi és Pest megyei illetőségű vállalkozás nyújtott be társaságiadó-bevallást és összesen 96,5 milliárd forint társasági adót fizettek be – olvasható a közleményben.