Az egyiptomi kormány hétfőn bemutatta új stratégiáját a nők elleni erőszak leküzdésére, aktivistacsoportok szerint azonban a tervezetnek semmi köze az egyiptomi valósághoz

A Nők Nemzeti Tanácsa (NNT) kormányközeli szervezet égisze alatt tartott sajtókonferencián részt vett Ibráhím Mahlab kormányfő és több miniszter is. Az NNT elnöke, Mírfat et-Tellávi bejelentése szerint az új, átfogó stratégia három síkon mozog: megelőzés, védelem, beavatkozás.

Tellávi elmondta, hogy az NTT a jövőben a szaktárcákkal szoros együttműködésben szándékozik az észak-afrikai országban ragályosan terjedő jelenséget leküzdeni. Példaként felhozta, hogy a belügyminisztérium az NTT-t az áthágásokról készült, rendszeresen frissített felmérésekkel fogja ellátni, s országszerte megemeli a női rendőrtisztek számát. A kormányfő pedig kijelentette, hogy Egyiptom minden erejét beveti a nők elleni nemi zaklatás, és erőszak kiirtásának érdekében.

Huszein es-Sáfei, a nemi zaklatás ellen létrejött Harassmap nevű szervezet alapító tagja a sajtótájékoztató után az MTI-nek úgy fogalmazott, “én ebből az egészből nem értettem semmit. Nem értem például, hogyan fogják megakadályozni a nőkkel szemben rendszeresen elkövetett erőszakot, és azt sem, miként fogják felelőségre vonni a tetteseket” – tette hozzá.

Az elhangzottakat Sáfei a nők védelméért folytatott küzdelem kudarcának nevezte. Szerinte a Tellávi által bemutatott stratégia az Egyiptomi valóságtól teljes mértékben elrugaszkodott politikai “maszlag”, amely semmi másra nem jó, minthogy megnyugtassák a sajtó által felborzolt kedélyeket.

Szerinte Tellávi hozzáállását leginkább az jellemzi, ahogy arra az újságírói kérdésre reagált, hogy miként kívánnak fellépni a börtönökön belülről jelentett, rendőrök által elkövetett megerőszakolásokkal szemben. Az NNT elnöke kijelentette, az egyiptomi büntetés-végrehajtásban ilyesmi nem történik, a vádakat pedig hazug rágalmaknak nevezte.

Egyiptomban a nemi zaklatás mindennapos. Az ENSZ idevonatkozó 2013-as felmérése alapján az észak-afrikai országban a nők 99,3 százaléka szembesült a jelenség különböző formáival. Gyakori a különböző tömegmegmozdulások alatt csoportosan elkövetett szexuális erőszak, amelyekről az elmúlt három év tüntetései kapcsán számtalan jelentés született.

Az, hogy a jelenség az elmúlt hónapban soha nem látott mértékű figyelmet kapott egy videofelvételnek köszönhető, amelyen látható, ahogy a május végi választásokat követő utcai ünneplések egyikén több tucat férfi támad egy 16 éves diáklányra. A fiatal lány egyik karja három helyen törött el, és súlyos belső sérüléseket szenvedet.

Tellávi szerint a jelenség ugyan korábban is előfordult, a Szíszi által tavaly megbuktatott iszalmista Mohamed Murszi elnöksége alatt azonban szervezett jelleget öltött. Tellávi állítása szerint a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség ezt az eszközt is bevetette a konzervatív iszlamista rezsim ellen felszólalók elrettentésére.

A tömeges szexuális támadások áldozatainak kimentésére specializálódott Didd Taharrus (Nemi zaklatás ellen) nevű szervezet vezetője, Ajmán Nági szerint az új kormány kihasználja a nők elleni erőszak keltette társadalmi felháborodást, és azt felhasználja a Muzulmán Testvériség ellen viselt hadjáratában.
Nági szerint a szexuális támadások korábban is gyakoriak voltak, csak azt eddig tabutémaként kezelték. Hangsúlyozta, hogy a nemi zaklatás politikai és vallási meggyőződéstől függetlenül, a társadalom minden szintjén jelen van.

Az aktivisták elsősorban azt róják fel a hivatalos szerveknek, hogy a terepen tevékenykedő civil szervezeteket teljes mértékben kihagyják a döntéshozatalból és a tervek megvalósításából.