A Parlament a Tanács és a Bizottság meghallgatását követően kedden vitázik a szülési szabadságról szóló irányelvtervezet visszavonásáról. A jogszabálytervezetet a Bizottság vonta vissza azt követően, hogy arról négy év alatt sem sikerült dűlőre jutni a Tanácsban.

A képviselők 2010-ben a javaslat első változatát módosítva az egész Európában kötelezően bevezetendő szülési szabadságot 14-ről minimum 20 hétre hosszabbították meg, és két hetes apasági szabadságot is bevezettek.

Az Európai Bizottság eredetileg 18 hétre hosszabbította volna meg a szülési szabadságot.

Apasági szabadság

A Parlament az anyának járó szülési szabadsággal párhuzamosan, teljes fizetés mellett járó, legalább kétheti apasági szabadságot vezetne be az egész Unióban.

A képviselők emellett a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadság lejártát követő hat hónapig tiltanák a gyermeket vállaló munkavállalók elbocsátását, és a munkahelyen fokozottan védenék a terhes nők egészségét és biztonságát.

Háttér

2008 októberében a Bizottság a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az anyaság védelméről szóló 2000-ben kihirdetett egyezménye alapján javasolta az érvényben lévő jogszabályok (92/85/EC Irányelv) átalakítását. 2010 októberében az Európai Parlament lezárta az első olvasatot, és átadta a módosított jogszabályt a Tanácsnak.

A jogszabálytervezet visszavonását a Bizottság a REFIT Célravezető és hatásos szabályozási programban jelentette be.