Németországban több mint 300 ezer kerékpártolvajlást jelentettek be tavaly, és csak alig minden tízedik esetet derítette fel a rendőrség.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint 2013-ban 316 857 kerékpárlopást regisztráltak, ami ugyan 2,9 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 326 159-hez képest, de a be nem jelentett esetekkel együtt a lopások száma jóval nagyobb lehet.

Berlinben például a bejelentett bő 26 ezer eset alapján naponta nagyjából 70 kerékpárt kötnek el, de szakértői becslések szerint a napi 150-et is elérheti az ellopott biciklik száma.

A felderített esetek aránya évek óta nem változik jelentősen, tavaly 9,6 százalék volt, míg 2012-ben 9,7 százalék.

A biciklitolvajok tavaly legkevesebb 134 millió euró kárt okoztak a lakosságnak a geld.de biztosítási szakportál számítása szerint.

A rendőrség szerint a kerékpárok védelme a tolvajok ellen elsősorban a tulajdonosok felelőssége. Mások szerint viszont a hatóságok hozzáállásán is van mit változtatni. “A rendőrség nagyobb ügyet csinál egy 50 eurós kábítószer-terjesztési esetből, mint egy 1500 eurós kerékpár ellopásából” – kommentálta a portál elemzését Stefan Gelbhaar, az ellenzéki Zöldek közlekedési szakpolitikusa.

A német kerékpárosklub (ADFC) adatai szerint a 80 milliós országban szinte mindenkinek van biciklije, az egy háztartásra jutó kerékpárok száma tavaly 2,4 volt, és a lakosság 81 százaléka kerékpározik legalább ritkán. A klub kimutatása szerint a németek átlagosan 658 eurót (203 ezer forint) fizetnek egy új kerékpárért.