Több milliárd jüannal tartozik több mint félezer hitelezőjének Liao Zsung-na, korábban Kína leggazdagabbjainak egyike, akit most az Interpollal együtt keres a kínai rendőrség.

Az 58 éves üzletember a dél-közép-kínai Kuanghszi autonóm régió egyik legnagyobb cégének, az autóalkatrész-gyártó Csengling csoportnak volt a vezetője. A férfi az elmúlt években több mint tízmilliárd jüan (380 milliárd forint) kölcsönt vett fel bankoktól, magánemberektől és az árnyékbankrendszer képviselőitől.

Idén tavasszal problémái jelentkeztek az összegek visszafizetésével, hitelezőit ideig-óráig a vállalat teljesítményéről szóló hamis jelentésekkel sikerült megnyugtatnia, de nem sokkal azután külföldre menekült – írja le a helyzetet a Hszinhua hírügynökség.

A sajtóbeszámolók szerint a Csengling csoportnál több mint másfél ezer partnerrel találtak kölcsönszerződést összesen 3,2 milliárd jüan (122 milliárd forint) értékben. A bankrendszeren kívülről – Kínában illegálisnak számító módon – Liao több mint hétmilliárd jüan (260 milliárd forint) hitelt vett fel.

A kínai hatóságok a férfi elfogásában az Interpol segítségét kérték, egyelőre nem tudni ugyanis, Liao hová távozott. A hatóságok a férfi feleségének elfogását is kérték az Interportól.

Az illegális kölcsönök felvételét Kínában súlyosan büntetik. Egy ügyben például, amely a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki, 380 millió jüan (15 milliárd forint) törvénytelen összegyűjtéséért 2009-ben egy üzletasszony felfüggesztett halálbüntetést kapott. A hitelfelvételi lehetőségek elmúlt évekbeli szűkülésével a helyzet ugyanakkor évről évre romlik: tavaly már 3700 ilyen esetet vizsgáltak a kínai bíróságok.