A magyar rendőrség is részt vett annak a gyógyszer-hamisítási ügynek a felgöngyölítésében, amelynek Európa-szerte több mint húszezer károsultja van – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a rendőrség honlapján.

Andreas Holzer, az osztrák bűnügyi hatóság szervezett bűnözésre szakosodott irodájának vezetője hétfőn arról számolt be, hogy a bűnbanda elsősorban különböző életmódtermékekkel – étrend-kiegészítőkkel, fogyasztószerekkel, potencianövelő pirulákkal – kereskedett az interneten. A hamisított, egészségre veszélyes tablettákat Délkelet-Ázsiában állították elő.

A hárommillió eurós forgalmú hálózat működésére 2012 szeptemberében, Spanyolországban lettek figyelmesek a hatóságok. Az Europol és az Eurojust nemzetközi szervezetekkel együttműködésben, több hónapig tartó nyomozás után hétfőn hajnalban hajtották végre a hatóságok összehangolt akciójukat több európai országban. Az osztrák hatóságok nyolc embert vettek őrizetbe, köztük a szervezet vezetőjeként számon tartott 44 éves izraeli férfit.

A police.hu-n azt írták: a BRFK felderítő főosztályának munkatársai a bűnszervezet elleni akcióban hat embert hallgattak ki gyanúsítottként, és öt helyen tartottak házkutatást. Különböző banki iratokat, mintegy ezerötszáz euró és 380 ezer forint készpénzt, több nagy értékű karórát, számítástechnikai eszközöket, egy-egy nagy értékű személygépkocsit és motorkerékpárt foglaltak le.

A rendőrségi közlemény szerint eddig csak Ausztriában körülbelül húszezer csomagküldeményt foglaltak le 300 ezer hamisított gyógyszerrel, amelyekért a vevők csaknem kétmillió eurót fizettek.

A nyomozók tizenöt bankszámlát zároltak (hetet Szlovákiában, hármat-hármat Ausztriában és Cipruson, egyet-egyet Magyarországon és Belgiumban), továbbá egymillió eurót lefoglaltak – írták. A házkutatásokon még 130 ezer eurónyi készpénzt és körülbelül egymillió hamisított tablettát foglaltak le, amelyek eladási értéke a közlés szerint körülbelül tízmillió euró.

Nagy-Britanniában hét elfogatóparancsot adtak ki és ugyanennyi házkutatást tartottak, valamint negyvenkilenc bankszámlát zároltak.

A Bécsi Államügyészség súlyos üzletszerű csalás, pénzmosás, valamint gyógyszerhamisítás miatt folytat büntetőeljárást.