A pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény 2001. december 19-i hatályba lépése óta összesen 319 esetben, mintegy 2,3 milliárd forint értékben tettek a határt átlépők bejelentést arról, hogy legalább egymillió forint vagy valuta készpénzzel rendelkeznek

  • mondta Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) rendészeti főigazgatója az MTI-nek kedden Budapesten.

    Az elmúlt hónap során a bejelentési kötelezettség elmulasztásával kapcsolatban mindössze egy bűncselekmény történt. A Békés-megyei Méhkerék magyar-román határállomáson egy román hajléktalan kabátjába varrva találtak a magyar vámosok 16 millió forintot, amelyet valaki megbízásából próbált a határon átcsempészni – tette hozzá a szakember.

    A bejelentések 80 százalékát a Magyarországra belépők tették, elsősorban lengyel, szlovák, román, görög és magyar állampolgárok. A bejelentett 2,3 milliárd forintnyi készpénz csaknem fele márkában, egyharmada dollárban, a fennmaradó összeg euróban, forintban, olasz lírában és svájci frankban volt.

    A főigazgató emlékeztetett arra, hogy az egymillió forintnál nagyobb összeg be nem jelentése a határátlépésnél jelenleg bűncselekménynek minősül, és akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Egyébként április 1-jén módosul a büntető törvénykönyv, az után a bejelentés elmulasztása már csak szabálysértésnek minősül.

    Bencze József kiemelte: az 1 millió forintnál nagyobb összeget a határon átvivő utasok számára a VPOP egy könnyen kitölthető, és számítógéppel feldolgozható bejelentő lapot készített, amelyet a vámhatóság 10 évig megőriz.

    A határállomásokon és közleményekben hívják fel az utasok figyelmét a bejelentési kötelezettség teljesítésére.