Kartellezés miatt 138 millió euró bírságot szabott ki az Európai Bizottság chipkártyák gyártóira – jelentette be Joaquín Almunia versenyjogi biztos.

A brüsszeli testület bizonyítottnak találta, hogy az Infineon, a Philips, a Samsung és a Hitachi és a Mitsubishi vegyesvállalata, a Renesas 2003 és 2005 között kétoldalú megállapodások alapján összejátszott, hogy a piaci folyamatokat a saját érdekükben tudják befolyásolni. Ennek érdekében az érintett vállalatok érzékeny információkat is átadtak egymásnak árazási politikájukról, ügyfeleikről, szerződéses megállapodásaikról, termelési kapacitásaikról és azok kihasználtságáról, illetve tervezett piaci lépéseikről. Mindezt annak érdekében, hogy elejét vegyék az árak csökkenésének.

“Kulcsfontosságú, hogy a gyártók arra összpontosítsanak, hogyan lehetnek jobbak versenytársaiknál innováció révén, valamint azáltal, hogy a lehető legjobb terméket, a lehető legkedvezőbb áron kínálják. Ha ehelyett összejátszanak, ügyfeleik és a fogyasztók kárára, akkor büntetéssel kell szembenézniük” – hangsúlyozta Almunia.

A legnagyobb bírságot, 82,7 millió eurót a német Infineonnak kell megfizetnie, míg a holland Philips 20,1 millió eurós büntetést kapott. A dél-koreai Samsungra 35,1 milliárd eurós bírságot szabott ki a brüsszeli versenyhatóság miután a büntetés 30 százalékát elengedte, amiért a cég együttműködött a vizsgálattal. A japán Hitachi és Mitsubishi közös cégének, a Renesasnak egyetlen centet sem kell fizetnie, mert elsőként tárta fel a brüsszeli testület előtt, hogy a cégek szabálytalan módon összejátszottak egymással.